Politika

SVE ĆE TO NAROD PLATITI: Nigdje kao u NSRS-u, Stevandić sve potvrdio

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić potvrdio je da u septembru neće biti redovnog skupštinskog zasjedanja, već u oktobru nakon lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Održano je 10 redovnih i 13 posebnih sjednica Narodne skupštine.

 

Poslanici vladajuće većine zadovoljni su radom republičkog parlamenta za razliku od opozicionih kolega koji zamjeraju što nije usvojeno više suštinskih zakona u interesu građana.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske najmanje tri mjeseca neće u skupštinske klupe. Iako je održano više posebnih nego redovnih sjednica, šef kluba najveće stranke u Republici Srpskoj je zadovoljan. Ističe da je Narodna skupština od svih paralmenata u BiH najviše radila i donijela najviše zakonskih rješenja.

IGOR ŽUNIĆ, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS

„Vjerujem da je u 2 godine rada Parlamenta doneseno preko 100 zakonskih rješenja i izmjena zakona i da je to dobar trend. Genralno ja sam zadovoljan radom parlamneta, ali mislim da tu još ima prostora da se smanje političke tenzije.

Potpuno suprotno mišljenje ima poslanik Nebojša Vukanović. Smatra da je predsjednik Skupštine, koji mu je najviše puta oduzeo riječ i isključio ga sa sjednice, urušio ugled republičkog parlamenta. Ističe da se u Narodnoj skupštini donose odluke i zakoni od kojih, kako kaže, vlast ima trenutnu političku korist.

NEBOJŠA VUKANOVIĆ, šef Kluba poslanika Za pravdu i red u NSRS

„ Imali smo niz posebnih sjednica na kojima su donesene velike odluke, ali sve su pogažene. Posljednja u nizu je Izborni zakon RS i nikada u posljednjih 30 godina nije bilo ovakvo gaženje najvažnije zakonodavne institucije RS.“

U ovom mandatu Narodna skupština se bavila pitanjima koja su van interesa građana u ovom entitetu i koja su ga dovela u tešku situaciju, ocjenjuje poslanik Ramiz Salkić.

RAMIZ SALKIĆ, samostalni poslanik u NSRS

„Narodna skupština bavila se separatističkim temama koje je na dnevni red stavljao predsjednik ovog entiteta, a ne poboljšanjem zakonskih rješenja koja će omogućiti dolazak stranih investitora i otvaranje novih radnim mjesta i ostanak i oblji život građana u ovom entitetu.“

Za Tanju Vukomanović iz PDP-a nema opravdanja što mjesecima nema sjednica Narodne skupštine, jer su poslanici plaćeni da rade. Ističe da je zbog toga mnogo zakonskih rješenja bitnih za život građana na čekanju.

TANJA VUKOMANOVIĆ, poslanik PDP-a u NSRS

„Inicijativa za izmjenu zakona o igrama na sreću za udaljavanje kladionica od škola još nije došla na red, inicijativa da se izmijeni zakon o stavrnim pravima da bi loklane zajednice mogle da mladim bračnim parovima poklanjaju placeve, ja pripremam inicijativu za izmjenu zakona o radu da se poslodavci produže ugovor o radu za žene koje ostanu u dugom stanju.“

Dok poslanici vladajuće većine zamjeraju opoziciji na pretjeranom populizmu u skupštinskim klupama umjesto da se drže konstruktivnih rasprava, opozicioni poslanici ih optužuju da donose zakone koji će ih održati na vlasti. Koju političku opciju će nagraditi, a koju kazniti građani, znaće se nakon oktobarskih izbora.

Povezani članci