Politika

ŠAMAR DODIKU IZ HDZ-a: Kraljević odgodio "poklon" od 87 miliona KM

Ministar finansija entiteta FBiH Toni Kraljević (HDZ BiH) nije se ni pojavio na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO). Time nije realiziran dogovor Trojke, Čovića i Dodika sa privatnog imanja političkog vođe bosanskih Srba prije 10-ak dana.

Tada je odlučeno da se 241 miliona KM od putarina rapodjeli entitetima. 

Nakon što je objavljen dogovor, uslijedile su burne reakcije stručne javnosti koja je ustvrdila da je on nepravedan i nezakonit. 

Nepojavljivanjem Kraljevića na sjednicu, ta tačka je skinuta s dnevnog reda. 

Lideri Trojke - Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (NS)dogovorili su u Bakincima kod Laktaša podjelu novca od cestarina tako da entitetu FBiH pripadne 157 miliona KM FBiH, a RS-u 87 miliona. 

 

Na ovaj način Federacija i Brčko distrikt bi bili oštećeni. 

Na to je upozorio i predsjednik Narodnog evropskog saveza Nermin Ogrešević u posebnoj objavi jučer. 

"Ako su navodi medija tačni da je postignut dogovor između lidera Trojke, HDZ-a i SNSD-a o raspodjeli tih sredstava u omjeru 64:36 između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, bez Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, to znači da će entitet Republika Srpska dobiti 87 miliona KM koji ne pripadaju tom entitetu, ni po kojem osnovu.

Dakle, radi se o štetnom dogovoru za Federaciju Bosne i Hercegovine kojoj po svim parametrima pripadaju sva rezervisana sredstva za poravnanje u iznosu od 241 milion KM, jer je ista uplaćivala više prihoda od putarine nego što je vraćeno na osnovu privremene raspodjele naplaćenih prihoda od putarine u iznosu od 59 posto", napisao je Ogrešević.

Danas se ministar finansija entiteta FBiH nije ni pojavio na sjednici UO UIO.

Povezani članci