Politika

POPULIZAM SAŠE MAGAZINOVIĆA: Hvali se, a izbjegavao sastanke da "pogura" donorsku mrežu

Entitetski ministri zdravstva Nediljko Rimac i Alen Šeranić te ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak jučer su postigli dogovor o realizaciji inicijative koja će BiH konačno trasirati put ka članstvu u Eurotransplantu. 

Objavio je to Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, nakon što je Tomislava Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u FBiH, da "Donorska mreža BiH teško diše, da je ostavljena od vlasti, i da će, ako se brzo nešto ne učini, biti ugašena".

Na objavu Magazinovića reagirali su danas prof. dr. Halima Resić, predsjednica Donorske mreže BiH, i Žuljević, nazivajući to "još jednim primjerom prikupljanja političkih poena onih koji su na vlasti". 

Žuljević ističe kako je ranije pokušavao sa Magazinovićem uspostaviti kontakt, a sve u cilju da se za pacijente, koji čekaju transplantacije, zaista nešta konkretno i uradi, no, kako je kazao, "zastupnik je to odbio jer je znao da bi ga našao u neobranom grožđu".

- Ovo je čisti populizam i zamajavanje građana i što je još gore, ovim se pacijentima, koji čekaju transplantaciju, daje lažna nada. Pa mi nemamo osnovne uvjete za ulazak u Eurotransplant, a oni su broj kadaveričnih transplantacija (presađivanje organa sa preminule osobe). Prošle godine imali smo ih - četiri, a za ulazak u Eurotransplant, minimalno bismo ih trebali imati od 15 do 20 na godišnjem nivou. Osim toga, transplantacija treba biti kontinuitet, a ne da se radi kada mediji i pacijenti podignu glas i naprave dreku. Prestrašno je ovo - kazao je Žuljević.

Resić ističe "kako Udruženje nefrologa godinama pokušava da se pokrene inicijativa o priključenju BiH u Eurotransplant, ali da ih nikada niko od političara nije htio saslušati".

- U Evropskoj uniji konsultiraju se organizacije civilnog društva. Nas iz Donorske mreže BiH nikada niko nije pozvao, a mi uvijek konsultiramo Ministarstvo civilnih poslova i druge institucije. Nažalost, nikada ni od koga nismo imali podrušku niti razumijevanje. Sigurno je da je ova inicijativa preduvjet, ali je za priključivanje Eurotransplantu ključno da to i praktično odradimo. Mi godišnje imamo deset transplantacija, a što se tiče kadaveričnih presađivanja organa, na vrlo niskom smo nivou - naglašava Resić.

Povezani članci