Politika

PREMIJERI IZA REŠETAKA: Srbi i Hrvati u BiH čekaju na svoje Novaliće

Kada je bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, mnogi su u tome vidjeli sličnost sa susjednom Hrvatskom u kojoj je na zatvorsku kaznu takođe osuđen bivši premijer Ivo Sanader. Kako se u Bosni i Hercegovini sve dijeli po nacionalnom ključu na troje, nameće se pitanje hoće li, nakon Bošnjaka, Srbi i Hrvati u BiH uskoro dobiti svog Sanadera?

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader je prvi politički kapitalac na Balkanu koji je odgovarao zbog visoke korupcije. Pravosnažno je osuđen i izdržava kaznu, dok mu se sudi i zbog drugih korupcionaških afera.

U BiH je u posljednje dvije decenije nekoliko visokih političkih funkcionera procesuirano, ali i oslobođeno optužbi. Može li se dogoditi da u postupku pridruživanja BiH EU neko od visokih političkih funkcionera završi u zatvoru zbog korupcije i kriminala kao Sanader?

- Mislim da je dobar dio političara u BiH naučio lekciju „Sanader“ i otuda smo vidjeli njihovo zatezanje kod reformi ka EU jer bi to zapravo značilo pravnu državu, a pravna država za mnoge od njih, zapravo većinu bi značila zatvor, ističe politička analitičarka Tanja Topić.

Opozicioni političari saglasni su da predstavnici vlasti igraju dvostruku igru sa EU jer se plaše da će na kraju završiti kao Sanader, na čijem primjeru su shvatili šta znači vladavina prava i jednaka odgovornost pred zakonom.

- Sanader i njegova vlast su najviše uradili na putu Hrvatske za EU, a na kraju je morao položiti račune za korupciju, podsjeća Mladen Bosić, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH.

U organizacijama nevladinog sektora koje godinama prate rad domaćih institucija, nisu optimisti. Problem nerješavanja predmeta visoke korupcije vide u pravosuđu i selektivnom pristupu u procesuiranju kriminala, odnosno političkoj kontroli nad pravosuđem.

One strukture koje imaju veću kontrolu nad radom pravosuđa osiguravaju da njihovi ljudi nikada ne budu procesuirani. To vidite i po statistkama rada tužilaštava, navodi Ivana Korajlić, izvršni direktor Transparency International BiH.

Samo gubitak vlasti koja omogućava kontrolu nad tužilaštvima i sudovima, može otvoriti put za procesuiranje kriminalaca u redovima visokih političkih funkcionera. To se dogodilo i u slučaju Novalić, ističu analitičari.

Gubitak vlasti je gubitak moći i uticaja, a to je jedino što naše političare čini ranjivim pred zakonom. Zato bi riječi koje je Milorad Dodik izgovorio ispred Suda BiH nakon suđenja za nepoštovanje odluka visokog predstavnika , jednoga dana možda mogle da budu tretirane kao proročanske.

- Ja ću se izvući. Mene u zatvoru nećete vidjeti zbog ovog postupka, možda zbog nekog drugog, ali ovoga ne, rekao je tada Dodik.

Milorad Dodik je već stajao pred sudom 2005. nakon svog prvog premijerskog mandata, ali mu je korumpirano pravosuđe pomoglo da izbjegne odgovornost za zloupotrebu službenog položaja, pa je oslobođen. Slično je bilo i sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem kome su se dokazi gubili na putu do suda, pa je 2008. takođe oslobođen optužbe za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja. 

Povezani članci