Kultura

SJAJNE VIJESTI: Ukradeno nacionalno blago BiH vraća se kući

Sjećate li se priče u ukradenoj slici koja je nacionalni spomenik BiH? Lijepe vijesti na svom Facebook profilu podijelio je član Predsjedništva SDP-a BiH i državni parlamentarac Saša Magazinović.

-Danas mi se javio Enver Mulabdić da saopšti divnu vijest – Magdalena će se vratiti kući.Sjećate li se Magdalene? One Magdalene koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, umjetničke slike koja je simbol nestalih umjetnina.

One Magdalene koju je naslikao Đoko Mazalić i koja je ukradena iz porodične zbirke Damirke i Envera Mulabdića. To je ona ista Magdalena kojoj su u Srbiji promijenili ime i čiji me novi „vlasnik“ kontaktirao da traži izvinjenje i pita je li mrzim srpski narod - samo zato što tražim da se vrati kući bh nacionalni spomenik.

Uglavnom, Magdalena bi uskoro trebala doći kući. Trenutno je kod policije u Srbiji. Toliko vam za sada mogu reći. Sljedeći koraci su na Interpolu, policijskim strukturama u BiH i Srbiji, institucijama…Razgovaram danas i sa Dženanom Jusufovićem iz Centra protiv krijumčarenja umjetninama. On je uradio veliki dio posla da se sve ovo pokrene. Ne možemo da vjerujemo da je Magdalena u policiji i da čeka procedure da se vrati kući. Ne smijemo se toliko ni radovati koliko želimo, dok je ne vidimo…Neka u budućnosti bude što manje “praznih” ramova, poručio je Magazinović.

Povezani članci