Politika

NAKON HAPŠENJA I SMJENE: Predsjedništvo BiH imenovalo novog ambasadora

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine smijenilo je dosadašnjeg ambasadora Bosne i Hercegovine u Maleziji Senaida Memić i na tu poziciju imenovalo za novog ambasadora Edina Jahića.

Kako je Feni potvrđeno u Predsjedništvu BiH, vanredna sjednica na kojoj su usvojene ove odluke održana je 18. maja. Time je prihvaćen prijedlog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića da se Memić razriješi dužnosti.

Senaid Memić, bivši načelnik Općine Ilidža, uhapšen je u Sarajevu 11. maja po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo koje ga tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Sumnjiči se da je zloupotrijebio položaj načelnika prilikom davanja dozvola saudijskom investitoru "Malak Group". Investitor je 2013. godine dobio dozvolu za gradnju objekta na području Ilidže koja uključuje prizemlje i četiri sprata. Dvije godine kasnije, investitoru se rješenjem Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža, dozvoljava da objekat ima sedam spratova.

Novoimenovani ambasador Edin Jahić (rođen 1968. godine) diplomirao je u glavnom gradu Malezije Kuala Lumpuru. Magistrirao je međunarodne odnose - evropske studije na Univerzitetu u Bolonji, a doktorirao je na Fakultetu političkih nauka na Univerzitetu u Sarajevu.

Jahić ima više od 20 godina iskustva u radu s međunarodnim organizacijama. Od 1997. do 2009. godine je radio za Evropsku komisiju u BiH, kao direktor EU programa za reformu visokog obrazovanja, Tempus.

Od 2010. godine do danas radi na projektima koje finansiranju i implementiraju EU, UN, EBRD, OECD, Sida, vlade Velike Britanije, Nizozemske, KfW (Njemačke razvojne bake) u svim sektorima i segmentima održivog razvoja na zapadnom Balkanu, Centralnoj Aziji i Africi.

Povezani članci