Politika

NOVI UDARAC ZA SDA: I u Hercegovini u opoziciju, Komšićev DF odlučuje

Nakon niza neformalnih, počeli su i službeni pregovori o formiranju izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Danas su razgovarali predstavnici HDZ-a BiH s jedne te SDP-a, NiP-a i DF-a s druge strane.

Za sutra je zakazan sastanak izaslanstava kantonalnih odbora HDZ-a BiH i SDA. Pregovarači najavljuju da bi proces mogao biti završen u ovome tjednu, najdalje za desetak dana.

„Istakli smo našu želju da dobijemo Vladu koja neće biti, ja je zovem - ja tebi, ti meni u odlukama - nego da i mi sutra i premijera i nekog ministra koji nije iz naše stranke percipiramo kao dio naše zajedničke Vlade, a isto tako da naši partneri gledaju na naše ljude i nećemo nikada biti kočničari i dio problema, bit ćemo uvijek dio rješenja“, kazao je SDP-ov kantonalni zastupnik Arman Zalihić

Sa svima će, kažu, razgovarati. Konkretno - sutra HDZ BiH i SDA, ali čini se da sve naginje tomu da vlast u HNK-u bude preslika one na razini FBiH, odnosno države.

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Stjepan Bošković ističe kako je to radi funkcioniranja i protočnosti, ali da ne isključuju potencijal SDA i njenih 7 ruku u Skupštini HNK-a: „Vidjet ćemo hoće li ove stvari koje smo otvorene ostavili pokušati naći zajedničko rješenje za njih. U ovom trenutku ne mogu prejudicirati, ali ćemo razgovore nastaviti“.

HDZ BiH u Skupštini ima 11 mandata i to ga čini nezaobilaznim faktorom. No, SDP je u pregovore ušao u suradnji s NiP-om i DF-om, za koji je HDZ BiH od početka govorio kao o jedinom nepoželjnom partneru. Kako je u politici sve moguće, sada je moguća i suradnja s DF-om u ovom dijelu Hercegovine.

Bošković dodaje kako moraju razmišljati što je to za kanton u ovome trenutku najbolje i koji je to koalicijski potencijal koji moraju imati u potpori Vlade da bi mogli raditi - presedan je napravljen u ZDK-u, ne vidi razloga da tako bude i u HNK-u.

U Hercegovačko-neretvanskoom kantonu su još sve opcije otvorene. Jedna u kojoj bi Vladu formirali HDZ BiH, HDZ 1990, SDP, NiP i DF, te druga u kojoj bi bili HDZ BiH, HDZ 1990, SDA, moguće i NES. Prerano je, kažu u HDZ-u BiH, govoriti o imenima ili, pak, podjeli resora. Valjda će do petka i to biti jasnije.

Podsjetimo, SDP-ov zastupnik Arman Zalihić u nedavnom je razgovoru za Ljudski.ba potvrdio kako je upravo ovakav rasplet izgledan i u HNK, a sve su prilike kako će nakon državne i federalne razine, SDA u opoziciju i u tom kantonu.

Povezani članci