Politika

PAD AMBASADORA BiH: Optužnica protiv Skake, očekuje se smjena

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS), pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva KS, od ranih jutranjih sati vrše pretrese na više lokacija. Između ostalog, u toku je i pretres porodične kuće Abdulaha Skake, bivšeg gradonačelnika Sarajeva i aktuelnog ambasadora Bosne i Hercegovine u Kataru, potvrđeno je u Tužilaštvu KS.

Kako je jutros saopćeno iz MUP-a KS, radi se o aktivnostima u sklopu operativno-taktičke akcije kodnog naziva „Vizionar“, a više osoba privedeno je u službene policijske prostorije.

Akcija se provodi zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela, uključujući - zloupotrebu položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.

Po okončanju operativnih aktivnosti bit će poznato više informacija u vezi s rezultatima akcije Vizionar.

Kako saznaje Ljudski.ba, nakon podizanja optužnice protiv bivšeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake (SDA), očekuje se odluka člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića kojom bi Skaka bio razriješen dužnosti ambasadora BiH u Kataru.

Bio bi to drugi slučaj razrješenja bh. ambasadora u posljednjih nekoliko dana, nakon što je razriješen bivši ambasador u Maleziji Senaid Memić (SDA).

Senaid Memić, bivši načelnik Općine Ilidža, uhapšen je u Sarajevu 11. maja po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo koje ga tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Sumnjiči se da je zloupotrijebio položaj načelnika prilikom davanja dozvola saudijskom investitoru "Malak Group". Investitor je 2013. godine dobio dozvolu za gradnju objekta na području Ilidže koja uključuje prizemlje i četiri sprata. Dvije godine kasnije, investitoru se rješenjem Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža, dozvoljava da objekat ima sedam spratova.

Povezani članci