Politika

KARAMATIĆ KAO KORISNA LUDA: Napad na Sarajevo da se sakrije "rat" za hrvatske pozicije

Cirkus koji je proizveo Mario Karamatić na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta F BiH u kojem je pogrdno govorio o Sarajevu kao teritoriji koja nije slobodna iako često šeta po Mercatoru je režiran. Vladajućoj koaliciji, posebno HDZ-u je trebalo da prikrije nedostatak ruku potrebnih za usvajanje zakona i odluka.

Piše: BOGDAN BAUK (za Ljudski.ba)

Karamatićev cilj je bio da se prekine sjednica Parlamenta F BiH. Uspio je u tome zahvaljujući predsjedavajućoj Mirjani Marinković - Lepić koja Trojki nanosi više štete nego koristi. Objektivno, imala je Marinković-Lepić mnoštvo drugih instrumenata da sakrije nedostatak većine u vladajućoj koaliciji, ali je kao naivna sobarica nasjela na scenario HDZ-a u kojem se svjesno išlo da se ocrni Sarajevo.

Većine u Parlamentu F BiH nema jer HDZ-ovi poslušnici i igračke kao što je Karamatić varaju vlastiti narod. Većine nema jer se HDZ teško odriče pozicija u javnim preduzećima, a obećano je da će HDZ 1990 i HNP dobiti 20 posto.

Nezadovoljni jer ništa od dogovora nije ispoštovano iz HDZ-a 1990 i HNP-a su prema informacijama Ljudski.ba bliskih strankama Trojke jasno stavili do znanja da većina do daljenjeg ne može računati na njihove ruke. To znaći da nedostaju četiri glasa, a da je Karamatić jučer izbačen sa sjednice kako je trebalo i biti Trojka i HDZ bi ostali na 46 ruku.

SDA svjesna te činjenice je prelomila da se usvoji dnevni red kako bi demonstrirala trenutne slabosti u vladajućoj kolaiciji.Svjesno, isto su učinili i zastupnici HDZ-a 1990 i HNP-a da bi ojačali svoju poziciju demonstrirajući na konkretniom pitanjima svoju odlučnost da dobiju hrvatske pozicije u javnim kompanijama koje su im obećane kao dijelu koalicije.

Karamatić je sinoć "na slobodnoj teritoriji" slavio iako je Zrinjski za kojeg je želio sigurno navijati iuzgubio od Slovana. Njegov performans je uspio, a pobjeda se čini slađom jer dio političara iz Sarajeva željnih vlasti prešutno prelazi preko uvreda koje "ekstremisti" bez neke velike pameti poput Karamatića upućuju građanima Sarajeva koji svoje predstavnike u Parlament F BiH sigurno nisu birali da to dozvoljavaju.

Nesreća za Karamatića i HDZ je došla u činjenici da su se zbunili i njihovi poslanici poput Karla Nevistića koji je glasao za kažnjavanje Karamatića, ali se pod pritiskom Boškovića kasnije morao "vaditi" jer nije shvatio da bez karamatića nema većine. Inaće prema informacijama Ljudski.ba ovaj zastupnik se već pokazao kao loš u sabiranju što se pokazalo prilikom donacija za obnovu njegove porodične kuće. Nekako je uvijek falilo materijala da se posao završi.

 

Povezani članci