Politika

HADŽIBAJRIĆ NA MUKAMA: Iz zatvora stigao neobičan zahtjev

Ovaj je zahtjev poslan jučer na protokol preko njegovog advokata.

Bivši načelnik Općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić iz zatvora je uz pomoć svog advokata podnio zahtjev za isplatu tzv. "bijelog hljeba".

Ovaj je zahtjev poslan jučer na protokol preko njegovog advokata.

“Istina je zaista. Zatražio je to putem advokata. Poslali su jučer na protokol zahtjev. Imaju pravni osnov za to. Zaista, ima pravo na to da ostvari. Zakonski je neizdefinisano. Isto kao što je bila situacija sa tim ko će ga mijenjati na mjestu načelnika. Nije zakon ni to bio predvidio. U ovoj situaciju nije predviđeno da nema pravo da ostvari dio na “bijeli hljeb”, kazao je jegov odvjetnik Seid Škaljić.

Podsjetimo, Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Ibrahima Hadžibajrića zbog krivičnog djela povreda prava iz radnog odnosa. On je skupa s Elmedinom Karišikom, Seidom Hadžibajrićem i Almom Destanović uhapšen u akciji Start, a sumnjiče se za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, primanje i davanje dara i pranje novca.

Inače, državni i federalni funkcioneri mogu uživati pravo na „bijeli hljeb“ godinu dana nakon isteka mandata. Dakle, plaću mogu primati dok ne nađu drugi posao ili ne odu u mirovinu. Funkcioneri dobijaju „bijeli hljeb“ čak i ako su smijenjeni ili ako na funkciji provedu makar jedan dan. Nije ograničeno ni koliko puta ista osoba može to pravo koristiti.

Povezani članci