Politika

TOTALNO RAZOTKRIVANJE: Uspon i pad uhapšenog načelnika Hadžibajrića, kakva je uloga njegove misteriozne sekretarice

Na prvim višestranačkim izborima 1990. godine za predsjednika Opštine Stari Grad izabran je Selim Hadžibajrić.

O njemu se prije toga nije previše znalo osim da je blizak vjerskim strukturama, te da je bio izbor Omera Behmena, potpredsjednika SDA koji je suvereno gospodario političkom, vjerskom i ekonomskom, kasnije i vojno-odbrambenoim scenom ove sarajevske općine. Behmenov izbor bio je i Muhamed Kreševljaković, gradonačelnik Sarajeva, njegov prvi komšija sa Baščaršije. Kreševljaković je, uz Behmenovu pomoć, ratno Sarajevo napustio 1993. godine zbog nekih privatnih problema i „aferima“(aferica!) te je premješten u konzulat BiH u Milanu, piše "Slobodna Bosna".

KARIJERA USPJEŠNOIG BOŠNJAKA: OD SDA DO ZATVORA

Selim Hadžibajrić je iz Sarajeva utekao godinu dan kasnije nakon što se najavljivalo da će završiti u zatvoru. Izvještaji sarajevske policije svjedočili su o ozbiljnom kriminalu uz njegovo i znanje njegovog najbližeg suradnika Ferhata Gurde, predsjednika Izvršnog odbora Općine. Prije svega radilo se u nezakonitoj dodjeli poslovnih prostora. Selim Hadžibajrić je od hapšenja spašen prebacivanjem u Tursku. Vratit će se u Sarajevo odmah nakon rata. Na najatraktivnijih prostorima u Starom gradu otvorit će slastičarne „Saraj Bosna“.

 

Petnaestak godina nakon odlaska jednog Hadžibajrića, Selima, na čelnu funkciju u Starom gradu izabran je drugi Hadžibajrić, Ibrahim. Ne zna se da su blizak rod, ali svakako pripadaju tradicionalnoj i uglednoj baščaršijskoj familiji. Tridesetpetogodišnji Ibrahim Hadžibajrić je do tada već imao bogatu karijeru. Rat je proveo u Armiji BiH i kao predratni član SDA sa porodičnim pedigreom lako seli sa funkcije na funkciju. Bio je rukovodilac u JP „Vodovod i kanalizacija“, potom prelazi u Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Ubrzo je napredovao do zamjenika ambasadora BiH u Beču. Tokom boravka u Austriji upoznaje Željka Kopanju, urednika i vlasnika banjalučkih „Nezavisnih novina“, koji je nakon atentata na njega u kojem je izgubio noge, prebačen na liječenje i rehabilitaciju u tu zemlju. Hadžibajrić se brine o Kopanji tokom liječenja, pomaže mu da lakše prevaziđe tragediju koja ga je zadesila. Po povratku u Bosnu i Hercegovinu, Kopanja mu uzvraća tako što ga imenuje za direktora sarajevskog dopisništva „Nezavisnih novina“. Prije toga Hadžibajrić je imao jednu „prolaznu“ medijsku avanturu kao šef marketinga u propalom projektu „Jutarnje novine“ koje je pokrenuo Irfan Ljevaković, moćan i mračan čovjek iz duboke SDA-ovske države.

 

Ibrahim Hadžibajrić je potom obavljao rukovodeće funkcije u nekoliko javnih preduzeća, poput Centra za sport i rekreaciju, te Fonda za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca. Prvi put je za načelnika Starog grada izabran 2008. godine kao kandidat Stranke demokratske akcije.

ZBOG NJE JE IBRO HAPSANE RIBO

Jučer kada je uhapšen nalazio se na polovini svog četvrtog mandata. U međuvremenu je napustio SDA i na izbore 2012. godine pobijedio kao kandidat Saveza za bolju budućnost. Tu je stranku napustio početkom 2016.godine u vrijeme kada se njen lider Fahrudin Radončić nalazio u pritvoru. Od tada je njegov stranački status prilično nedefiniran, često mijenjan. Na posljednje izbore 2020. godine izašao je kao kandidat „Četvorke“ (Narod i pravda, SDP BiH, Naša Stranka, Narodni evropski savez).

Teško je na jednom mjestu pobrojati sve afere i poslove sa kojima je osobito tokom dva posljednja mandata dovođen u vezu Ibrahim Hadžibajrić. Svi oni bi se mogli grupisati oko pogodovanja u poslovima izvjesnim „biznismenima“ čije imovina  nije transparentno i zakonski stečena, a istovremeno je nakon „projekata“ u Starom gradu enormno uvećana. U sarajevskim poslovnim, političkim i medijskim krugovima Općina Stari grad je važila za najveću praonicu novca u kojoj su poput pečurki nakon kiše posljednjih godina nicali objekti različite namjene. Garaže, zgrade, poslovno-stambeni kompleksi iza kojih su stajale osobe „odranije poznate organima gonjenja“.

Prema tvrdnjama svjedoka zaposlenih u općini, posljednjih godina neki od najpoznatijih „kontroverznih investitora“ u Starom gradu, poput Admira Arnatutovića Šmrka i (jučer također uhapšenog) Elmedina Karišika u Starom gradu bili su redovni gosti u Hadžibajrićevog načelničkom uredu. Tvrdilo se da je razlog tome što je Stari Grad općina sa najefikasnijom administarcijom koja brzo i efikasno rješava sve zahtjeve investitora.  U Hadžbajrićevom kabinetu „poslovne ljude“ je ljubazno ugošćavala Alma Destanović, kako se tvrdilo (sve do jučer) nedodirljiva i svemoćna šefica načelnikovog kabineta. O njenoj karijeri do ulaska u kabinet načelnika Hadžibajrića se pouzdano zna malo, a govorkalo se mnogo. Navodno je porijeklom sa Kosova i u Sarajevo je stigla prije desetak godina. Prije zaposlenja u Starom Gradu prije pet-šest godina, tvrdi se, radila je kod jednog poznatog biznismena na Ilidži i ta se suradnja nije po njega najbolje završila. Neke informacije govore i da posljednjih godina Alma Destanović i načelnik Hadžibajrić žive zajedno.

 

Pored njih dvoje u akciji tužiteljstva i policije je uhapšen i Seid Hadžibajrić, sin načelnika Starog Grada. On je u Sarajevu poznat kao pripadnik „zlatne mladeži“, tvrdi se da je vlasnik jednog reprezentativnog ugostiteljskog objekta u ulici Ferhadija.

PRANJE PARA I OSTALE INVESTICIJE

Jučerašnja akcija kodnog naziva „Start“ tokom koje su pretresene službene prostorije u općini Stari grad, kao i objekti u privatnom vlasništvu načelnika Ibrahima Hadžibajrića je, kako je saopćeno, izvedena po naredbi Tužiteljstva i Suda BiH, te Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, u suradnji sa EUROPOLOM.

Prema svemu što se do sada zna, očito je riječ o nastavku obimne tužiteljsko-policijske operacije koja je pokrenuta na osnovu „raspakivanja“ aplikacije „SkY“ početkom prošle godine. Podsjetimo, temeljem operativnih podataka prikupljenih ovim putem do sada su uhapšeni, ili na drugim sudskim mjerama podvrgnuti desetci godinama nedodorljivih osoba iz kriminalnog i poslovnog miljea u BiH, ali i „uzornih građana“. Ovom akcijom su zahvaćeni, pored ostalih Admir Arnautović Šmrk, Adnan Maglić, Elvis Keljmendi, Denis Stojnić...Među uhapšenim bili su i policajci optuženi da su surađivali sa njima, Fahrudin Gačanović (SIPA), Adis Prašović (Kantonalni MUP Sarjevo), kao i advokat Zlatko Ibrišimović.

Značajan dio investicija, odnosno pranja novca ilegalno stečenog trgovinom narkoticima, oni su plasirali na području općine Stari Grad. Kakva je u tome bila uloga i interes načelnika Ibrahima Hadžibajrića, njegovog sina Saida i njegove moćne sekretarice Alme Destanović, saznat ćemo u nastavku ove opsežne istrage. 

U jednom intervjuu datom uoči posljednjih izbora Ibrahim Hadžibajrić je kazao da optužbe protiv njega za kriminal  dolaze iz njegove bivše partije, Stranke demokratske akcije. „Eto, Hadžibajrići su poznati kriminalci“, ironično je kazao, aludirajući na dugogodišnjui ugled svoje familije. Je li on sačuvao taj ugled i časnu tradiciju svoje familije, vidjet će se u narednim mjesecima, a možda i godinama..    

Povezani članci