Politika

SDP ZAKOČIO SMJENU VLADE KS: Nikšić na potezu, traži se unutrašnja čistka

Sjednica Kantonalnog odbora SDP Sarajevo održana u četvrtak nije donijela rasplet situacije kada je riječ o rekonstrukciji Vlade KS, ali i unutrašnjim previranjima u sarajevskom SDP-u i pojedinih općinskih organizacija.

Višesatna sjednica na kojoj su bili i općinski, kantonalni, federalni i državni zastupnici na momente je bila vrlo žustra, a osim unutrašnjih problema koji postoje u SDP Sarajevo, razgovaralo se i o odnosima sa drugim koalicionim partnerima u Sarajevu.

Iako je sjednici prisustvovao i ministar zdravstva KS Haris Vranić, sinoć nije bilo ni riječi o njegovom napuštanju Vlade KS.

Predsjednik sarajevskog SDP-a Adnan Šteta potvrdio je da još nema konačnog dogovora o rekonstrukciji Vlade KS te da su još uvijek u toku pregovori, prenosi NAP.

S obzirom da je riječ o prvoj sjednici "uživo" nakon dvije godine, diskutanti su otvorili brojne teme, a najviše se govorilo o narušenim odnosima među strankama u općinskim vijećima, ali i općinskim načelnicima s akcentom u Novom Sarajevu i Centru.

Iako je sjednica okončana usvojenim zaključkom "tijesne većine" da se Predsjedništvu SDP-a dostavi inicijativa za raspuštanje OO SDP Novo Sarajevo i OO SDP Novi Grad, državni zastupnik Saša Magazinović kazao je da je protiv raspuštanja bilo koje organizacije te da treba raditi na rješavanju problema.

Nekoliko općinskih organizacija neće se predati bez borbe, a ukoliko se nastavi pritisak na Predsjedništvo SDP-a i predsjednika Nermina Nikšića da se raspuste neke općinske organizacije, onda će biti zatraženo raspuštanje Kantonalnog odbora SDP Sarajevo.

Na Predsjedništvu i predsjedniku Nikšiću je da smire strasti u sarajevskom SDP-u uoči lokalnih izbora, ukoliko žele ostvariti dobar rezultat. 

Povezani članci