Politika

DODIK NEĆE U ZATVOR: Predsjednik RS-a ima opasan plan, Schmidt mora u akciju

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik komentirao je sudski proces koji se protiv njega vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Tvrdi, Bosna i Hercegovina će izgubiti na Sudu BiH u političkom procesu protiv njega i Miloša Lukića. Dodik je ponovo Sud BiH nazvao "neustavnim", a visokog predstavnika Christiana Schmidta nelegalnim. Poručio je ovo okupljenim pravnicima na sastanku u Laktašima, posvećenom upravo sudskom postupku protiv Dodika i Lukića.

Riječ je o nastavku pokušaja dikvalifikacija državnog suda u medijima, a neizvjesno je hoće li se Dodik pojaviti na novom ročištu zakazanom na Sudu BiH narednog četvrtka.

mileii

Dodik je eskivirao pojavljivanje na prošlom ročištu uz obrazloženje da je ranije dogovorio odlazak u Moskvu, ali na taj put nije otišao obrazlažući kako predsjednik Rusije Vladimir Putin nije imao slobodan termin za njegov prijem.

Prema saznanjima Ljudski.ba, Dodik je naložio predsjedniku NSRS Nenadu Stevandiću da u hitnu proceduru u Narodnoj skupštini RS-a stavi glasanje o imunitetu predsjednika RS-a, a taj je Zakon ranije suspendirao visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Stevandić je nedavno i potvrdio kako će taj prijedlog zakona uskoro razmatrati poslanici u NSRS-u, a glavni cilj je da nakon eventualne osuđujuće presude na Sudu BiH, Milorad Dodik po zakonu ne bi mogao odgovarati za kaznena djela jer bi ga u tom slučaju štitio imunitet, isti onaj koji danas štiti zastupnike u NSRS-u.

Postavlja se pitanje hoće li visoki predstavnik Christian Schmidt krenuti stopama prethodnika Ashdowna i suspendirati odluku koju će uskoro izglasati Narodna skupština RS-a!?

Podsjetimo, Vlada Nizozemske spustila je rampu na mogućnost otvaranja pregovora EU sa Bosnom i Hercegovinom, upravo zbog Dodikove secesionističke politike, i izglasanih proruskih zakona o stranim agentima i kriminalizaciji klevete.

Bitna je to poruka cijeloj međunarodnoj zajednici u BiH ali i ostatku EU, koja svima jasno daje do znanja ko je zapravo glavi krivac za tencije i političke krize u BiH!

Povezani članci