Politika

DIJASPORA IMA ADUT U RUKAVU: Krajnje je vrijeme za Bosnu i Hercegovinu u Republici Srpskoj!

Kad god upitate nekog Bosanca i Hercegovca kako živi i je li zadovoljan odnosom vlasti prema građanima, dobit ćete isti odgovor. No, čini se da je veće razočarenje bh. iseljenika koji su izgradili sjajne karijere i ostvarili izvrsne rezultate u tuđini.

Piše: HRVOJE KOVAČ (Ljudski.ba)

 

U razgovoru s dijasporom, stječe se dojam kako su oni svjesniji teške situacije nego građani koji žive u Bosni i Hercegovini. No, sa sociološkog i ekonomsko-političkog aspekta, to i jest realno, jer kako kažu naši stari, kad se izmakneš sve se bolje vidi.

Upravo su bh. iseljenici godinama osjetno podižući državni BDP svojim novcem i najviše razočarani stanjem u državi. A, kako i ne bi bili kada je stanje iz godine u godinu sve gore i gore. Nacionalizam buja, negiranje države nikada nije bilo na većoj razini, a svakodnevne prijetnje secesijom i ekonomski kolaps svakodnevno podebljavaju i onako dugačke redove na autobuskim kolodvorima na putu za trajno napuštanje Bosne i Hercegovine.

Na Općim izborima ove godine pravo glasa za glasanje izvan BiH ima manje od 70.000 bh. građana, a veliki je broj onih koji se iz ovih ili onih razloga nisu uspjeli registrirati i na taj način izgubili su mogućnost glasanja izvan BiH. No, tu nije kraj priče. Registracija je bila prvo poluvrijeme, propuštena šansa se može nadoknaditi dolaskom u Bosnu i Hercegovinu i glasanjem u svojim općinama.

Ključna bitka za Bosnu i Hercegovinu vodi se u bh. entitetu Republika Srpska, upravo građani iz tog dijela BiH mogu napraviti preokret i promijeniti odnose snaga u entitetskom parlamentu.

Danima o tome govori i šef banjalučkog SDP-a BiH Aleksandar Vuković za kojeg nema predaha. Vuković je 2. oktobar „proglasio“ Danom ujedinjenja, danom kada svi Bosanci i Hercegovci u entitetskoj izbornoj jedinici Republika Srpska moraju obući patriotski dres. „Samo je do nas! Ništa nije gotovo, dok sve nije gotovo“, poručuje Vuković.

norge

I zbilja, za dobrostojeće i uspješne Bosance i Hercegovce od Norveške, preko Švedske, Luksemburga, Njemačke i Austrije ništa ne znači desetak eura, koliko danas košta avionska karta za BiH, karta koja znači povratak, prosperitet, i kraj nazadnih secesionističkih politika koji državu vode u propast!

Pokret za državu, u skopu kojeg djeluju predstavnici deset političkih partija i nezavisnih kandidata na narednim izborima gotovo sigurno ostvaruju povijesni rezultat, a hoće li on biti i vrhunski, ne ovisi samo o njima. Dijaspora već 30 godina financijskim injekcijama spašava državu od recesije i ekonomskog kolapsa, a sada, gotovo besplatno, ima priliku spasiti državu od nestanka. Vuković je u pravu, Bosna i Hercegovina se brani u Banjoj Luci, Prijedoru, Gradišci, Višegradu, Foči, Trebinju, Kozarcu, Srebrenici…

snaga domovine

Građani po prvi put imaju priliku birati ljude koji su ujedinjeni iskoračili ispred i partijsku politiku zamijenili državnom. Krajnje je vrijeme za Bosnu i Hercegovinu u Republici Srpskoj!

Povezani članci