Politika

DF SE OSVETIO ČOVIĆU: Drama u SBK, izabran samo dio delegata u Dom naroda F BiH

DF je u Skupštini SBK presudio HDZ-u. Zahvaljujući ruci njihove zastupnice mandat u Domu naroda F BiH dobio je Anto Bilić iz HDZ 1990 čime HDZ gubi mogućnost da imenuje četiri delegata u Dom naroda BiH. Od glasanja je profitirala i SDA jer će u Klub Bošnjaka njen i predstavnik DF-a.

Prava drama u nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Srednjobosanskog kantona na kojoj se biralo sedam delegata iz konstitutivnih naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH - osmog iz ovog kantona, iz reda Ostalih, birat će CIK BiH. Iako se očekivalo da i četvrtog hrvatskog delegata odabere žrijeb, rezultat glasanja je potvrdio da će žrijeb birati dva - i to od tri liste kandidata HDZ-a BiH, prenosi Slobodna Bosna.

U Klubu Bošnjaka federaralnog Doma naroda sjediće Edin Delić iz SDA i Amir Orlović iz DF-a. Njih dvojica dobili su po šest glasova, dok je lista SDP-a imala glas manje.Ovim je u savezništvu sa DF-om SDA osigurala dvije ruke u borbi za kontrolu Doma naroda F BiH.

„Mi smo imali kao hrvatski klub šest listi - od toga je šesta na listi sama bila gospođa Matković iz DF-a. Međutim, očito je da je se ona odlučila da više voli da glasuje za Bilića nego za samu sebe i dala je potporu kandidatu HDZ-a 1990“, kazao je HDZ-ov Ilija Nakić, delegat iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH.

Time je postalo jasno da je Demokratska fronta odigrala uspješnu šahovsku partiju protiv HDZ-a BiH zajedno sa SDA i HDZ-om 1990.

U konačnici čini se da se isplatilo lobiranje predsjednika HDZ 1990 Ilije Cvitanovića u Srednjoj Bosni  pa je nakon izdaje svojih zastupnika u Zapadno-hercegovačkom kantonu ipak osigurao mjesto za sebe u državnom Domu naroda.

Povezani članci