Politika

ČENGIĆ U NEVJERICI: SDA šuti jer su isto radili, "Trojka" šuti zbog HDZ-a, HDZ šuti zbog predsjednika, Schmidt se pravi Englez

Suprotno važećem zakonu imenovan je direktor JP Autocesta FBiH. SDA šuti jer su isto radili, "Trojka" šuti zbog HDZ-a, kolege iz HDZ šute zbog predsjednika, Schmidt se pravi Englez, a Englezi šute iako su hiljade funti njihovog novca uložene u zakon koji stoji u ladicama, poručio je Irfan Čengić na sjednici Doma naroda FBiH.

- Na sjednici Doma naroda PFBiH tražio sam da se dostavi nacrt zakona o sukobu interesa FBiH.

Podsjećam da je ovaj zakon jedan od prioriteta na našem EU putu, te da je istekao rok od 15 dana koji je Vlada dala ministrima da odluče o povučenim zakonima.

Nažalost, skinut je set energetskih zakona sa dnevnog reda to me razočaralo ali nije iznenadilo. Najveći krivac za to je rukovodstvo Predstavničkog doma PFBiH koje 7 mjeseci nije stavilo ove zakone na dnevni red tog doma.

Glasao sam za dnevni red jer sam uvijek za rad, ali nakon 3 mjeseca bez sjednice ovo je preskroman dnevni red i neustavan jer ne sadrži zakone koji se moraju u roku od 45 dana razmatrati na DNPFBiH.

Dnevni red je usvojen sa 42 glasa, u kojima je moj glas i SBiH, toliko o kvazianaliticarima. Rukovodstva Parlamenta i Vlada FBiH se moraju uozbiljiti pod hitno ako misle ikakve reforme provoditi u Parlamentu, ovakav nerad koji smo vidjeli u proteklih 7 mjeseci se ne smije nastaviti.

Dom naroda Parlamenta FBiH prihvatio je moj prijedlog zaključka da se dostave izmjene i dopune regulative kojim se ne bi mogle pomilovati osobe koje imaju negativno mišljenje nadležnost suda i resornog ministarstva. Prošle godine 9 od 10 pomilovanja su imala negativno mišljenje.

Posebno bolno je gledati da dva pomilovanja prošle godine su bila za osobe koje su počinile teško kazneno djelo protiv sigurnosti u javnom saobraćaju, zaključio je Čengić.

Povezani članci