Politika

NOVI IZAZOV ZA OSMORKU: Naša stranka pod pritiskom u Sarajevu, SDP na leru u F BiH

Pritisak zbog neformiranja vlasti u Kantonu Sarajevo je prebačen na Našu stranku koja je najavila ime mandatara do kraja sedmice. Iz redova aktuelne koalicije se spominje mogućnost izostanka podrške ako ne bude delegiran kvalitetan kandidat, a problem mogu biti i ambicije aktuelnih ministara poput Adnana delića iz NIP-a.

Predstavnik Naroda i Pravde Adnan Delić smatra da ova stranka ima izborni rezultat i kapacitet da predlože kandidata za premijera Kantona Sarajevo, te da su dosadašnjim radom pokazali ozbiljnost u izvršnim funkcijama.

- Ako se bude od mene tražilo da preuzmem funkciju premijera KS spreman sam saslušati sve prijedloge, a ujedno smatram da NiP ima i druga kvalitetna imena koja mogu kvalitetno obnašati funkciju premijera - istakao je Delić.

Sve je glasnije osporavanje izbornog lkegitimiteta Naše stranke da opet ima premijera u KS. Jasan i glasan po tom pitanju je SDP-ov zastupnik u Parlamentu F BiH Irfan Čengić koji ne krije nezadovoljstvo onim što je SDP do sada dobio u saradnji sa koalicionim partnerima.

- Ukoliko se SDP odluči da prepusti i ovo mjesto NS-u, očekujem da će predložiti nekoga sa političkim iskustvom i izbornim legitimitetom. Mislim da nemaju bolju osobu od Sabine Ćudić za tu poziciju, ili da neko od zastupnika preuzme tu dužnost kao Nihad Uk ili Vildana Bešlija, kazao je Čengić.

Neki drugi kandodat bi se ako je suditi prema istupima Čengića mogao susresti s nepovjerenjem SDP-ovaca. A u ovoj stranci svakako raste nervoza jer formiranje Vlade F BiH ne ide po planu, a tamo je bilo zacrtano mjesto za predsjednika SDP-a Nermina Nikšića. Slijedeći logiku Čengića njegovom stranačkom šefu ne fali političkog iskustva, ali ima problem sa izbornim legitimitetom. Ako SDP zategne odnose u KS moglo bi im se vratiti u F BiH, a tamo će vlast bar prema Čengićevim prognozama još biti na čekanju.

Kako trenutno stvari stoje Trojka u KS želi zadržati primat iako joj na federalnom nivou treba podrška Stranke za BiH i NES-a. Ambicije predsjednika S BiH Semira Efendića nisu male pa bi sarajevski dogovor mogao dodatno iskomplikovati odnose u F BiH.

U najtežoj poziciji je SDP koji objektivno ima najveći izborni legitimitet u Osmorci, ali je svoje pozicioniranje u novoj vlasti podredio Nikšićevoj poziciji. 

AKo KS prije F BiH dobije vladu, a čini se da hoće, SDP-ovi koalicioni partneri će skoro zadovoljiti sve svoje ambicije. SDP -u ostaje da čeka i nada se kako se stvari u F BiH neće do kraja zakomplikovati, iako su sve glasnije poruke iz Hercegovine da ne bi trebalo ignorisati većinu u klubovima naroda što na ruku ide SDA.

S druge strane ministar finansija BiH Zoran tegeltija danas je ponovio stav SNSD-a da poziciju direktora UIO treba preuzeti Srbin. Time se šalje poruka da koalicioni partner iz RS-a ne sluša poruke iz F BiH, a SDP je jasno istakao želju da neko od njihovih kadrova preuzme ovu funkciju.

Povezani članci