Politika

ČENGIĆ OPET UZBURKAO DUHOVE: Odgovorio Begiću za SDA i poredao hrvatske ministre bez HDZ-a

Trojka podržana sa S BiH iNES-om je nastavila svoj put ka pokušaju da se vlast u F BiH napravi bez SDA. Voljom većine u Predstavničkom domu Parlamenta F BiH izabrani su predsjednik i potpredsjednici F BiH. Volja te iste većine ipak nije dovoljna za imenovanje nove federalne vlade jer se protivi potpredsjednik F BiH Tahir Lendo iz SDA. Dok iz Trojke oči upiru u intervenciju Visokog predstavnika u BiH Zlatan Begić iz DF i Irfan čengić iz SDP-a imalu su zanimljivu razmjenu mišljenja na Twitteru.

Član Predsjedništva DF-a Zlatan Begić pozvao je SDP, NIP i Našu stranku da sa SDA i DF-om formiraju parlamentarnu većinu u F BiH, pa da onda zajedno od Visokog predstavnika u BiH traže podršku da većina formira Vladu F BiH: 

Jasno je da Begić time želi minimizirati uticaj HDZ-a pa političkim oponentima poručuje:

- Što nas mrzite samo zato što ste nas izdali? Hajd što nas, ali zašto domovinu?- upitaio je javno Begić.

Među onima koji su se uključili u komentarisanje bio je i delegat u Domu naroda F BiH iz SDP-a Irfan Čengić, koji je od samog početka kritikovao poteze Visokog predstavnika u BiH u vezi izmjena Izbornog zakona u BiH.

- Što će nam SDA? DF i Osmorka imaju 52. Ako je samo do parlamentarne većine možemo ostaviti i HDZ i SDA u opoziciji. "Vjerujem" da bi Bradara imenovala takvu vladu jer poštuje većinu. Ministri iz reda Hrvata Zlatko Miletić, Martina mlinarević, Ivan Boban, Jugo Brdar, naveo je Čengić.

Ovakva rasprava samo iluzorno pokazuje stanje na političkoj sceni, te otkriva sve apsurde kojima je Visoki predstavnik svojim intervencijama izložio građane.Pitanje je da li je realno da DF koji se ne odriče SDA može očekivati od SDP-a da iznevjeri ostatak Osmorke.

 

 

Povezani članci