Politika

PRINCIP JE ISTI SVE SU OSTALO NIJANSE: Ovo su dokazi – Vukanović je isti kao Dodik

Samo oni naivni i neinformirani još misle kako je zastupnik u NSRS-u Nebojša Vukanović sušta suprotnost lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Svjedoče tome i njegove najnovije tvrdnje.

-Koalicija SNSD-a i SDA u Novom Gradu funkcioniše duže vremena, a kao plod dobre saradnje uskoro bi moglo doći do obilježavanja Prvog marta i Dana nezavisnosti BiH u ovom mjestu, u znak sjećanja na referendum koji su Bošnjaci i Hrvati organizovali 1. i 2.3.1992. godine, te ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića ispred Saborne crkve na Baščaršiji. Za 2.3. ove godine zakazana je Svečana akademija povodom Prvog marta u Velikoj sali Skupštine opštine Kozarska Dubica, a organizator je Udruženje veterana Krajine, demobilisanih boraca Armije BiH, piše zastupnik u NSRS-u Nebojša Vukanović, te nastavlja:

-Nema sumnje da planirani dolazak demobilisanih boraca Armije BiH u Republiku Srpsku i Kozarku Dubicu na obilježavanje Prvog marta, dana kad je održan referendum o nezavisnosti BiH, kada su Bošnjaci i Hrvati preglasali Srbe što je bio ključni razlog za početak rata i sukoba, ali i dan kada su sarajevski kriminalci, bliski Aliji Izetbegoviću, ubili srpskog svata Nikolu Gardovića, što je bio povod za postavljanje barikada i blokadu Sarajeva.

Treba samo razmisliti šta bi se dogodilo da veterani Vojske Republike Srpske organizuju i održe tribinu u nekom gradu u Federaciji 9-og januara, kakve bi bile reakcije i kakav bi se incident i protest organizovao da se spriječi tribina koja predstavlja provokaciju.

Odbornik SDA Jasmin Spahić je potpredsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica, i on uporno u svojim objavama naziva ovo mjesto na sjeveru Srpske Bosanskom Dubicom. Iako formalno nije organizator i nema ništa sa ovom tribinom, vjerovatno će od svega  pilatovski da pere ruke i da nema ništa sa ovom tribinom, vrijeme će pokazati kome je ova ideja pala na pamet, ali nema šanse da se radi o nepotrebnoj provokaciji i pokušaju dizanju nacionalnih tenzija, poručuje Vukanović.

Dakle, Nebojša Vukanović stari negator genocida u Srebrenici služi se potpuno istom retorikom kao Milorad Dodik, njegov politički oponent.

Vukanović je u pojedinim medijima iz Federacije BiH superstar, zvijezda koja ne blijedi, dok u isto vrijeme ne priznaje da se dogodio genocid u Srebrenici, neustavni 9. januar mu je sasvim legalan kao Dan RS-a, a ne priznaje niti 1. mart Dan nezavisnosti BiH.

U čemu je onda razlika između Dodika i Vukanovića, zapitat će se mnogi. Odgovor je naravno jasan, nema tu nikakve suštinske razlike, osim što je jedan na vlasti a drugi u takozvanoj opoziciji. Obojica negiraju da se u Srebrenici dogodio genocid, obojica ubistvo srpskog svata pravdaju početkom rata, a ne priznaju 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH iako je, baš poput genocida u Srebrenici koji je presuđen od strane Haškog tribunala i 1. mart međunarodno priznat kao dan kada se BiH osamostalila i odvojila od bivše SFRJ, priznata od cijele Evrope i svijeta.

Dakle, Vukanović i Dodik nisu legalisti. Dok je Dodik napravio zaokret u politici i nakon priznanja genocida i osude ratnih zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića zarad dolaska na vlast promijenio politiku i postao radikalan, Vukanović s Karadžićevog puta nikada nije ni skrenuo. Smetaju tako Vukanoviću i prefiksi „Bosanski“, baš kao i Dodiku. Dok Vukanović otvoreno poziva na linč i pravda opsadu Sarajeva i agresiju na BiH postavlja se pitanje do kada će se prodavati za pozitivca i koliko dugo će biti prihvatljiv pojedinim medijima u Federaciji BiH.

Povezani članci