Politika

ZAHIRAGIĆ UZBURKAO DUHOVE: SDA ima "kurbana" da blokira vlast, od Bećirovića očekuje razum

Novoizabrani delegatk u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Haris Zahiragić rekao je sinoć da, ukoliko današnjim žrijebanjem SDA dobije 13. izaslanika u federalnom Domu naroda, de facto postaje nezaobilazan faktor za formiranje vlasti u ovome entitetu.

Gostujući na Federalnoj tv Zahiragić je kazao da onog momenta kada i ako SDA bude imala 13 izaslanika, sve što su HDZ i Osmorka dogovorili “pada u vodu”.

“U Ustavu Federacije ima odjel koji se zove izvršna vlast. U tom odjelu član 1 propisuje da je šef izvršne vlasti predsjednik koji donosi odluke uz suglasnost dva potpredsjednika. U članu 5 tog odjela se propisuje imenovanje Vlade i kaže da Vladu Federacije imenuje predsjednik uz suglasnost potpredsjednika. Dakle rukovodstvo Federacije je već imenovana izvršna vlast i oni imenuju Vladu, ne imenuje je Parlament. Zar očekujete da SDA imenuje šefa izvršne vlasti potencijalno, pa da onda taj šef izvršne vlasti da Neki, Dini, Peletu poluge vlasti?”, rekao je Zahiragić, aludirajući na lidere SDP BiH, NiP-a i Naše stranke Nermina Nikšića Elmedina Konakovića i Edina Fortu.

Zahiragić smatra da se državna vlast može formirati bez HDZ-a i SNSD-a.

“Ukoliko se SDA s 13 može zaobići u formiranju vlasti, onda se i HDZ može zaobići. HDZ čini nezaobilaznim 13 u Klubu Hrvata u Parlamentu FBiH. I onda u Klubu Hrvata ako netko ima 13 je nezobilazan, a u Klubu Bošnjaka ako netko ima 13 ipak je zaobilazan? Što znači da i u posrednim izborima bošnjačka volja vrijedi manje od hrvatske”, dodao je Zahiragić.

Kaže da Denis Bećirović možda najbitniji politički faktor na sceni kada je u pitanju državna politika.

“Gospodina Bećirovića ni na jednom pregovoru nema. Svi sjede međusobno, samo njega nema nigdje. Nisam siguran hoće li on pristati da samo glasa za ono što Osmorka dogovori. Ima šansu da se pokaže kao odgovoran čovjek, da se kao član Predsjedništva i on nešto pita. Ja imam informacije da baš i nije sretan što se dogovaraju bez njega”, naglasio je on.

Povezani članci