Politika

KO NAS JE KLEO NIJE DANGUBIO: Zeleni se zajapurili od sreće a crveni pozelenili od muke

Danas su se se zakotrljale dvije kuglice iz kinder jajeta. Političke partije su strepile, a nacija ushićeno iščekivala hoće li dobiti crveni, ili zeleni poklončić. Kako god je završeno nakon izvlačenja dio politike će biti zelen od muke, ili crven od silne radosti, a normalnom čovjeku više nije potreban prst koji bi gurnuo u usta da na sve to povrati.

Piše: ERNAD METAJ        (Ljudski.ba)

Ko nas je kleo nije dangubio. Od jedne kuglice iz kinder jajeta danas u mnogome ovise dalji koraci u uspostavi vlasti na području FBiH. CIK BiH je danas "lutrijom izabrao delegata u Dom naroda FBiH iz Livna i Sarajeva. I ova lutrija nam je pokazala da Ostali u BiH nisu mnogo važni. Tri kuglice sa predstavnicima Ostalih iz Sarajevskog kantona osim njih lično nikoga mnogo ne uzbuđuju.

Zato je u kinder jajima s imenima Bošnjaka iz Livna bila skoncentrisana sva radost i frustracija politika koje se bore za vlast. U jednoj od njih je džek pot ovogodišnjih izbora od kojih je osim onih koji su krali i kupovali glasove cirkus napravio i Visoki predstavnik u BiH koji danas šuti jer je njegovo proširivanje Doma naroda FBiH zakomplikovalo uspostavu vlasti, ali će probiti i rokove koje je sam nametnuo.

I drugi put SDA je imala više sreće od Osmorke na lutriji.

Mali zeleni, ili mali crveni više nije pitanje. Osmorka bi mogla pozeleniti od muke, dok su se u SDA zajapurili od sreće  Umjesto da se radujemo blagdanima i praznicima, jedni druge darujemo i obradujemo došli smo u situaciju da se bukvalno izd kinder jajeta "izleže" predsjednik, ili potpredsjednik FBiH od kojeg u mnogome ovisi dalja uspostava vlasti.

Sva politička bitka u FBiH danas je skoncentrisana na jedno kinder jaje. Njime se određuju pobjednici i poraženi, a građanima će svakako ostati mućak i osjećaj da je sve odavno pokvareno, a progutati se mora.

Slavit će se danas i tugovati, a Dom naroda BiH i dalje neće biti popunjen do kraja. Tek slijedi novi krug, od tri moguća koja izgledaju kao devet najstrašnijeg mjesta kojeg se svi jednako boje.

Građani su glasali, glasali su njihovi izabrani predstavnici u kantonalnim skupštinama, a iz pet kantona lutrija je ipak odlučivala o delegatima u Dom naroda FBiH. Na tome ne staje obesmišljavanje demokratije. Slijede novi krugovi jer nakon Schmidtovog proširenja Doma naroda fali izabranih predstavnika naroda. Tek nam slijedi preraspodjela mandata iz kantona gdje nema izabranih predstavnika nekog naroda na kantone gdje ima. Nema Bošnjaka u Livnu, fali Srba u TK i da ne nabrajamo. "nafataće se gdje ih ima, a to ruši balans izabranih predstavnika po kantonima. Moć u Domu naroda FBiH će se na kraju skoncentrisati na nekoliko kantona.

Uživaj narode, danas je velika lutrija, biće još jedno kolo, ono za delegata iz RS-a. Uživaj narode, a onda u prodavnicu i shvatit češ da nikoga od njih nije briga jer cijene vrtoglavo rastu.