Politika

SDA NADMAŠILA SEBE: Pljačka budžeta, ili raspad stranke

Kolegij Gradskog vijeća u utorak je održao sjednicu, a ono što je iznenadilo da je Stranka demokratske akcije (SDA) nastupila sa nekoliko podijeljenih klubova, odnosno, od jedne stranke i jednog kluba, napravljeno je više.

Vlast u Živinicama čine 13 vijećnika SDA, četiri SBIH, tri iz BH Socijaldemokrata, tri vijećnika koja su izabrana ispred SDP-a ali su stranku u međuvremenu napustili te jedan iz DF-a. Opoziciju čine SBB, PDA, te po jedan vijećnik SDP-a i Glasa naroda.

Ono što se dešava u posljednjih  nekoliko dana zbunjuje vijećnike opozicije koji ističu da je SDA od 13 vijećnika koliko ima u GV, napravila nekoliko klubova vijećnika.

„Zaprepastila me je činjenica da je Klub vijećnika SDA u Kolegiju GV zastupljen sa nekoliko članova kolegija. Interesantni su i nazivi Klubova vijećnika. Klub vijećnika koji sačinjava Zenunović Esed (SDA) i Omerkić Esad (SDA) zove se “Eso” Klub. Klub vijećnika koji sačinjava Vejzović Fahrudin (SDA) i Salković Mevludin (SDA) zove se “VS” Klub. Klub vijećnika koji sačinjava Bajrić Eldis (bivši vijećnik SDP) i Halilović Esad (SDA) Sekretar GV nije ni rekao kako se zove“- kaže Muhidin Čaušević, vijećnik Glasa naroda. Činejnica da je SDA od jednog kluba formila nekoliko, ostavlja otvoreno pitanje zašto je to učinjeno. Čaušević navodi nekoliko razloga.

„Je li ovo pljačka Budžeta Grada Živinica ili je raspad SDA u Gradu Živinicama? Ako je ovoliki broj formiranih klubova vijećnika radi pljačke Budžeta, pozivam nadležne organe u ovoj zemlji da reaguju i spriječe pljačku.

Ako je raspad SDA, onda pozivam gospodina Bakira Izetbegovića da reaguje i da sačuva bar ostatke od SDA u Gradu Živinice“ – poručuje ovaj vijećnik.  
Odlukom da se formira nekoliko klubova od jednog kluba SDA, iznenađen je i Said Muhić vijećnik PDA koji smatra da ova odluka može imati dva razloga. Jedan je finansisjke prirode, a drugi razlog bi, po njemu, mogao biti refleksija na vlast u TK, navodi Balans.co.ba.

„Oni na ovaj način iz Budžeta crpe više sredstava nego što im realno pripada. Jednom klubu pripada isto sredstava bez obzira ima li dva člana u Klubu ili 13 članova“ – kazao je za portal Balans Said Muhić iz PDA.

Povećanje broja Klubova, budžet živinica će opteretiti za dodatnih 20.000 KM, jer su naknade za svaki klub 280 KM.

Ono što je praksa u Živinicama je to da svaki od vijećnika iz pozicije ima pravo na amandmane na budžet od po 100.000 KM, koje utroše gdje žele, pa je nerijetko slučaj da se ovaj novac prebacuje na fiktivna udruženja, tvrdi naš izvor.

Nekoliko smo puta kontaktirali Naila Jusića, Predsjedavajućeg Gradskog vijeća Živinice i člana SDA, ali on se nije javljao na naše pozive.
(Balans)