Politika

BURA U RS-u: Duratović "razoružao" Stevandića, Bošnjaci imaju spreman odgovor

Deklaracija, donesena na Svesrpskom saboru u Beogradu, biće razmatrana drugog jula, u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Na svečanoj sjednici, planirano je obraćanje predsjedice Skupštine Srbije Ane Brnabić. Na prijedlog, predsjednika Narodne skupštine, zastupnici će se izjasniti i o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o upotrebi zastavi, himni i grbu Republike Srpske, kojim se grb Nemanjića i himna Bože pravde, vraća u pravnu upotrebu. Analitičari, ocjenjuju da su ovi potezi populistički i u svrhu očuvanja vlasti.

 

Deklaracija se ne bavi granicama, već identitetom. Ona u sušitini rekonstruiše srpski narod kao politički subjekat, poručio je ministar informisanja i telekomunikacije Srbije tokom posjete Banjaluci. Komšijama u regionu, kaže, nudimo mir i saradnju u svim oblastima.

„Deklaracija se ne bavi granicama, niti onim što može bilo koga da uznemiri subjektivno i objektivno.Naprotiv, bavi se definisanjem onoga što je srpski narod u 21 vijeku, na čemu počivamo istorijski posmatrano i težimo u budućnosti i šta nudimo susjedima“, kazao je Dejan Ristić, ministar informiranja i telekomunikacija u vladi Srbije.

"Deklaracija je dokument koji nije uperen ni protiv koga.Deklaracija je dokument koji se bavi srpskim narodom u prostoru u kojem žive ne ulazeći u društveno uređenje i državnost država u kojima su Srbi prisutni kao narod“, tvrdi nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza bh. entiteta Republika Srpska.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić nije krio zadovoljstvo što je, kako kaže, pronašao pravno dozvoljen način da vrati u upotrebu himnu Bože pravde i grb Nemanjića u skladu sa članom 30 Deklaracije.

"Na osnovu sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama koji je odobrila Parlamentarna skupština BiH gdje se predviđa korištenje simbola i običaja koji pripadaju kulturno istorijskom naslijeđu, a nesporno je da Bože pravde i grb spadaju u nasljeđe“, kazao je Stevandić.

Mirsadu Duratoviću, potpredsjedniku Narodne skupštine iz reda bošnjačkog naroda, zasmetao je u Deklaraciji termin državnost Republike Srpske koji ne postoji u Dejtonskom sporazumu. Deklaracija će, smatra, biti iskorištena u predizborne svrhe. Ističe da izmjene zakona o simbolima ne znače vraćanje u upotrebu himne Bože pravde i grba Nemanjića kao simbolа Republike Srpske.

„Mogu se isticati simboli i zastave i himne drugih država sa kojima konstitutivni narodi imaju zajedničko kulturno-istorijsko nasljeđe. Znači, ako bošnjački narod iz Republike Srpske ima zajedničko nasljeđe sa Turskom znači li to izvođenje turske himne i isticanje zastave.“

Politički anlitičari ocjenjuju da je Deklaracija populistički čin i da u njoj ništa ne piše što bi moglo da naruši odnose u BiH i regionu. Nastavlja se, kažu, politika prkosa i varanja u Bosni i Hercegovini, što svakako usporava evropski put.

„Čak se poziva na poštivanje Dejtona i na mir u regionu, ali u javnosti se namjerno predstavlja da je mnogo značajnije da je naredni korak ujedinjenje RS i Srbije, a u dokumentu ništa od toga ne piše“, poručuje politička analitičarka Ivana marić.

„Izvan toga postoje mnogo dublje i ozbiljnije stvari kao što su očuvanje vlasti, prije svega u RS i ovo sve što će se dešavati na sjednici služi u tu svrhu“, navodi politički analitičar Mladen Bubonjić.

Grb Nemanjića i himna Bože pravde u Republici Srpskoj su u upotrebi bili do 2007.godine, kada ih je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim. Nakon toga Republika Srpska je usvojila novu himnu „Moja Republika“, a grb Nemanjića je zamijenjen amblemom.

Povezani članci