Politika

BURA U DOMU NARODA: Špirić optužuje Bošnjake, Cvitanović smiruje situaciju

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zakazana za danas, nije održana zbog odsustva članova Kluba bošnjačkog naroda.

Nikola Špirić (SNSD) kazao je da je to bio drugi pokušaj nastavka prekinute sjednice od 18. marta, na kojoj je na dnevni red uvršten prijedlog zakona SDS-ovog delegata Želimira Neškovića koji se odnosi na odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i uvođenje nacionalnog odlučivanja u taj sud. Delegati iz Kluba Bošnjaka su tada napustili sjednicu i tako onemogućili glasanje.

- Klub Bošnjaka i dalje blokira Dom naroda. Kako bismo izbjegli finansijske posljedice po BiH, danas smo se na Kolegiju dogovorili da u četvrtak održimo posebnu sjednicu, gdje će tačke dnevnog reda biti samo sporazumi finansijskog karaktera i eventualno one koje su prihvaćene u Predstavničkom domu, a tiču se evropskog puta BiH – kazao je Špirić.

Marina Pendeš (HDZ BiH) smatra da je današnju sjednicu trebalo održati s obzirom na aktuelnu političku i sigurnosnu situaciju.

- Prije svega zbog obaveza koje imamo prema porodicama stradalih u poplavama i odronima u dijelovima BiH. Trebali smo usvojiti određene sporazume i nastaviti evropski put BiH. Pozivam kolege iz Kluba Bošnjaka da prekinu blokadu rada Doma naroda i da sjednemo za sto, jer Parlament je najviši stepen demokratije – kazala je Pendeš.

Ilija Cvitanović (HDZ 1990) ističe da je na sjednici trebalo obezbijediti pružanje određene finansijske pomoći područjima pogođenim poplavama.

- Evidentno je i jasno da Klub Bošnjaka neće doći ni na jednu narednu sjednicu dok je ovakva situacija, zbog čega sam rekao Neškoviću da bude ruka pomirenja i privremeno povuče prijedlog zakona iz procedure. Nije dobro niti korektno da nemamo Dom naroda u punom legitimitetu i da Vuković ne može preuzeti svoj mandat – naveo je Cvitanović.

Na dnevnom redu današnje sjednice trebali su se naći i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na zaštitu integriteta izbornog procesa i uvođenje novih tehnologija.

Povezani članci