Politika

DRAMA NA IZBORIMA: Žepče još nije "palo", Hadžić sumnja u izdaju Bošnjaka

Prema aktuelnim rezultatima CIK-a načelnik Žepča bi trebao biti Suvad Hadžić iz SDA. Za istorijsko slavlje SDA u ovom gradu kojim decenijama neprikosnoveno vlada HDZ još uvijek je rano. To dokazuje i objava Hadžića koji nagovještava mogućnost preokreta, optužujući dio Bošnjaka da su prodali glasove aktuelnom načelniku.

- Osjećam obavezu da s vama podijelim neka neprocjenjiva iskustva u vezi sa izbornim procesom u Žepču ove godine.U izbornu utrku ušla su tri kandidata za načelnika i deset političkih subjekata za općinsko vijeće. Izborni proces pratili su članovi Općinske izborne komisije, uglavnom članovi koji su prije obnašali poslove ispred HDZ-a ili su trenutni uposlenici u općini Žepče, najbliži saradnici kandidata Zovko Mate ili su pak po nekom drugom osnovu direktno vezani za istog. U takvom ozračju krenula je kampanja, započeo je svoju ispovijest Hadžić.

Prema njegovim tvrdnjama HDZ je veći dio kampanje usmjerio na tvrdnje da je Žepče potrebno braniti od radikalnih Bošnjaka u koje je svrstan Hadžić. Uz to smatra da je HDZ zloupotrijebio izborni proces angažmanom ljudi koji nisu smjeli učestvovati u kampanji.

Predsjednik HDZ-a, odgajatelj Ivica Penić svoju kampanju temeljio je na uvjeravanju svoga naroda da će ih upravo on spasiti radikalnih Bošnjaka te da "napadnuto" Žepče može odbraniti samo on. Kandidat Mato Zovko je iz našeg zajedničkog budžeta (posebno u Ž.Polju, B.Hanu i Žepču) nemilice dijelio novac i beton a uz to zapošljavao Hrvate i ponekog Bošnjaka. Zauzvrat, radikalni Bošnjaci uzvratili su mu sa oko 700 glasova, kao znak zahvalnosti.U samom izbornom danu gotovo sve primjedbe i žalbe upućene prema OIK-u od biračkih odbora ili posmatrača uglavnom su odbijene, uz površan pristup.Predsjednici biračkih odbora po CIK-u nisu smjeli biti stranački ljudi, ali u Žepču je normalno da direktori javnih ustanova;vode biračke odbore ili su članovi biračkih odbora, istakao je Hadžić.

U Žepču se vjeruje da je SDP osigurao određenu podršku dijela Bošnjaka HDZ-ovom kadru, a sumnja se da su i lokalni DF-ovci pronašli svoj interes.Konačan pobjednik će se znati nakon zbrajanja rezultata mobilnih timova i glasova iz dijaspore. Trenutno Hadžić vodi sa oko 300 glasova razlike.

U svojoj objavi Hadžić očekuje da će sve biti gotovo kada Zovko proglasi "tijesnu pobjedu" koju bi mu mogli donijeti glasovi Bošnjaka.

 

 

 

 

 

Povezani članci