Politika

BIH JE POTREBNA REVOLUCIJA: Vlast treba uraditi samo jednu stvar

U Sarajevu se po drugi put održava sigurnosna konferencija koja će okupiti mnoga važna imena sa ciljem razgovora o Bosni i Hercegovini, regionu ali i vanjskom utjecaju. O temama konferencije ali i ukupnom posmatranju političke situacije u Bosni i Hercegovini u emisiji '7Plus' Hayat TV gostovao je Jasmin Mujanović, politologom i učesnikom konferencije:

'Važnost konferencije nije samo u tome što se o ovoj važnoj temi već drugi put nalazimo u Sarajevu nego i u činjenici da se ključne teme geopolitike koje uključuju i Bosnu i Hercegovinu ali i region razmatraju upravo u Sarajevu.To je od ogromne važnosti i za Bosnu i Hercegovinu i za njene interese jer prepoznajući da je Bosna i Hercegovine već na agendi, moramo vidjeti i da su i ključni ljudi ali i obični građani dio tih razgovora. Dakle, za mene je najveća vrijednost ove konferencije u tome ako već prićamo o Bosni i Hercegovini, regiji i transatlanskim relacijama onda je od izuzetne važnosti da i Bosna i Hercegovina i njeni građani učestvuju u tim razgovorima. Mislim i da je ovo institucionalno uozbiljavanje razgovora u samom Sarajevo, a dobro je i da je ključna tema ujedinjena evropska perspektiva“, zaključujue Jasmin Mujanović a potom i vrlo oštro ocjenjuje trenutni nedostatak rada vladajućih stranaka na eurospkim integracijama Bosne i Hercegovine.

„Ako pogledate kako trenutno stvari izgledaju, vidite da vlast nije u stanju da preda ni papirologiju na vrijeme, a kamoli da ispune stvarne zahtjeve Evropske komisije. To je jedna poprilično depresivna činjenica zbog toga što još uvijek imamo poprilično neodgovorne ljude na vlasti i tu se nažalost ne radi samo o ovoj garnituri nego i o nekim predhodnim izdanjima, ali to ne znači da svi ostali i akademici, i mediji pa i svi građani nemaju pravo ali i obavezu da učestvuju u kreiranju nove i odgovornije politike. Treba još naglasiti i da je put BiH ka NATO-u u strateškom smislu neuporedivo značajniji nego put ka Evropskoj Uniji, jer je prilično nerealno to očekivati u nekom skorijem roku. Kad pričamo o NATO savezu mislim da bi bilo realno to dostići u narednih deset godina ako bi se stvarno ozbiljno radilo po tom pitanju. U tom smislu, mene zastrašuje činjenica da sadašnja vlada u Sarajevu uopće ne priča o NATO-u a imali smo priliku čuti i koliko je američka ambasada ogorčena tom činjenicom. Nadam se i da će ova konferencija pomoći tome da vratimo i nametnemo pitanje NATO-a u BiH na svakodnevnu agendu“ najavljuje Jasmin Mujanović neke od tema sigurnosne konferencije potvrđujući da ni velike sile nisu sretne tim razvojem situacije:

„Prva stvar koja se ovdje mora naglastiti neovisno da li se radi o NATO-U, EU ili bilo kojem drugom medjunarodnoom predstavljanju Bosne i Hercegovine i to mene strašno boli. Nekad imam dojam da je nekim strancima neuporedivo više stalo do Bosne i Hercegovine nego samim građanima Bosne i Hercegovine, pogotovo nekim ljudima u politici Bosne i Hercegovine¸. Mi moramo da shvatimo da smo mi veoma mali i ne trebamo se stidjeti te činjenice, ali moramo biti realni da znamo šta možemo očekivati od naših političkih lidera. Mi nemamo luksuz da postavljamo ljude na relevantne pozicije pogotovo u sigurnosnom sektoru koji su neozbiljni i nepismeni. Mi dakle nemamo taj luksuz, ali je to upravo ono što imamo u ovom momentu“, oštro i jasno portretira trenutno političku situaciju i njene nosioce politolog Jasmin Mujanović.

„To se mora promjeniti i to je kako bih rekao jedna vrsta revolucije u cjelokupnom mentalnom sklopu građana Bosne i Hercegovine ali i političke klase u Bosni i Hercegovini da takve stvari jednostavno moraju postati neprihvatljive. Pri tome ja sam siguran da mi možemo i napraviti vrlo konkretne korake posebno ka EU, ali je ključni problem u našem političkom sistemu koji nije ni liberalan ni demokratski a želimo u sistem liberalne demokratije. Temelji za taj proces su u presudama Evropskog suda za ljudska prava a o njima niko ni u jednom ni u drugom entitetu ni na državnom nivou ne govori, a to je temelj svih neophodnih reformi uz racionalizaciju administracije za naše evropske integracije. Međutim ova politička elita je neozbiljna, ja nažalost često kažem politički nepismena ali i u formalnom smilsu, a pri tome su nasilnički nastrojeni prema svojim građanima i da to kažem iživljavaju se nad građanima BiH. A pri tome niti znaju niti hoće a nemaju ni stida ni za prvo ni za drugo i u tome je problem“, napominje Jasmin Mujanović detektirajuću ključne probleme medju političlkom elitom Bosne i Hercegovine.

 Svako pogledajte cijeli razgovor i saznajte kako se prema implementaciji evropskih standarda odnosi premijer Hrvatske Plenković i kakve to posljednice ima po naš evropski put.

Povezani članci