Politika

BURA U RS-u: Napad na Ustavni sud BiH, odluke neće poštovati

Ustavni sud BiH je donio odluku da poništi Izborni zakon Republike Srpske uz obrazloženje da zakon preuzima nadležnosti državnih institucija, što je protivno Ustavu BiH, uslijedile su brojne reakcije od strane političara na vlasti u bh. entitetu Republika Srpska.

 

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da nije "nikakvo iznenađenje odluka krnjeg Ustavnog suda BiH, jer ovaj sud već godinama nastoji da se na svaki mogući način politički obračunava sa Republikom Srpskom".

- To nije nikakvo iznenađenje jer Ustavni sud BiH već godinama primjenjuje praksu koja nije ona koja bi trebalo da štiti Ustav i ustavna rješenja, već nastoji da se na svaki mogući način politički obračunava sa Republikom Srpskoj, kazala je Cvijanović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je Izborni zakon Srpske ustavan i da je Ustavni sud svojom odlukom uveo BiH u pravnu anarhiju.

- Јasno je da svi u Federaciji BiH, Ustavnom sudu i EU znaju da u ustavu piše da je Centralna izborna komisija zadužena za provođenje izbora samo za Parlamentarnu skupštinu i člana Predsjedništva BiH, rekao je Stevandić.

On je kazao da je "neustavan Izborni zakon BiH, kojeg je dodatno neustavnim učinio nelegalni Christian Schmidt svojim odlukama, ali po kojem su prinuđeni da provode izbore".

Predsjednik vlade bh. entiteta RS Radovan Višković je poručio je da je "ovdje riječ o otimanju nadležnosti i da Republika Srpska ne priznaje odluke Ustavnog suda BiH".

- Vijeće staraca, ja ih tako zovem, slobodno neka nastave da rade ono što misle da rade, jer oni time ruše BiH, rekao je Višković.

Višković je kazao da ne zna zbog čega bi Izborni zakon Republike Srpske bio neustavan.

Ministar unutrašnjih poslova entiteta RS Siniša Karan izjavio je da je "Ustavni sud trenutno antidejtonski, neustavan, nepostojeći, samoprozvani, samozvani, jednostavno rečeno - otuđeni centar /sve/moći grupe stranaca i domaćih unitarista, a sve sa ciljem oduzimanja dio po dio nadležnosti Republike Srpske".

- Ustavni sud BiH, umjesto da čuva Ustav, dao je sebi za pravo da ga tumačeći, po nekim svojim pravilima mijenja, vršeći reviziju ustavnih normi i prekrajanje našeg izbornog sistema, kazao je Karan.

-Izbornim zakonom Republike Srpske htio se uvesti kakav-takav red u očito haotičnim izbornim procesima u koje se miješaju neovlašteni stranci, a odluka krnjeg Ustavnog suda BiH da ovaj zakon stavi van snage ne čudi, rekao je Dodikov savjetnik Ognjen Tadić.

 

- To što će ona biti pobijeđena upravo u izbornim uslovima koje je lično Šmit stvorio, uspjeh prodejtonske politike Republike Srpske čini još značajnijim, a rad krnjeg Ustavnog suda BiH neuticajnim na buduće političke procese u BiH, kazao je Tadić.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić rekao je da je "ova odluka još jednom nameće pitanje kako dalje u ovakvoj BiH".

Nešić je rekao da je ovo "očekivana odluka neustavnog suda i da bi se svi u Republici Srpskoj iznenadili da je donesena drugačija odluka".

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović izjavio je da je "neodrživa odluka krnjeg Ustavnog suda BiH, jer Narodna skupština Srpske nije donijela nijedan neustavan akt, pa tako ni zakon".

- Mi ne pretendujemo da uzimamo nadležnosti nekome drugome, ali smo u poziciji da moramo da branimo poziciju i nadležnost Republike Srpske, rekao je Čubrilović.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da Ustavni sud BiH bez srpskih predstavnika nema legitimitet i da ne može da odlučuje o bilo kom pitanju, a donošenjem odluka zadire duboko u ukupne odnose u BiH.

Đokić je rekao da je "odluka krnjeg Ustavnog suda BiH očekivana, ali i skandalozna, jer se ovaj sud ne obazire na to da je neustavan".

Povezani članci