Politika

DOŠAO JE I TAJ TREN: Ustavni sud BiH zasjeda, Izborni zakon i Buk Bijela na dnevnom redu

Ustavni sud BiH zasjeda danas i sutra. Sjednica čini se nikad zanimljivija. Čekaju se odluke o ocjeni ustavnosti nametnutih odluka o Izbornom zakonu od strane Visokog predstavnika u BiH Chruistian Schmidta, ali i o nepošrivanju odluke Ustavnog suda BiH o HE Buk Bijela.

Atmosferu u javnosti pred sjednicu Ustavnog suda BiH podgrijala je vijest s portala Istraga.ba da se vrši pritisak na sudije Ustavnog suda BiH da odbace zahtjeve aktuelnog člana Predsjedništva BiH Željke Komšića i njegovog bivšeg kolege Šefika Džaferovića kojim su tražili ocjenu ustavnosti Schmidtovih odluka.

U svom tekstu ovaj portal iznosi informaciju da postoje saznanja kako je nacrtom odluke već predloženo da se odbije zahtjeve iz Predsjedništva BiH. Prema njihovim informacijama iz OHR-a su vršili pritisak, a odluku je pripremila švicarska sutkinja kao izvjestilac. Iz Istrage su čak kontaktirali i registra suda Salimu Sali Terzić koja je sa sutkinjom pripremala dokument koja je kao kako kažu već svojim twetovima pokazala svoj stav prema zahtjevu Komšića.

- Ivo Komšić demifisticira građanluk Željka  Komšića, njen je retweet na jednu od objava vezano za izmjene Izbornog zakona BiH.

“Retvitovanje raznih stavova o nekom pitanju nije ni podržavanje, niti opstruiranje bilo čega, već praćenje i dijeljenje raznih mišljenja. Ja sam ranije prenijela i drugačija mišljenja. Međutim, ništa od ovoga neće i ne može utjecati na odlučivanje Ustavnog sudal, koji u svakom predmetu odluke donosi na osnovu Ustava BiH, a ne na osnovu različitih razmišljanja i javnosti i na društvenim mrežama”, izjavila je za Istraga.ba registrar Ustavnog suda Bih Sevima Sali-Terzić.

Za Odluku Ustavnog suda BiH potrebno je da glasa petero sudija.Sud nije kompletiran i u njegovom sastavu je trenutno četvero domaćih i troje stranih sudija.

Između ostalog Komšić spornim smatra Schmidtovu odredbu o predlaganju kandidata za Predsjednika i potpredsjednika F BiH, s tim kako treba imati u vidu da je ranije već djelomično uvažena Komšićeva apelacija kojom se utvrđuje diskriminacija ostalih u pogledu imenovanja za predsjednika i potpredsjednika F BiH. Moguće je očekivati nove apelacije jer je Komšićev stranački kolega Zlatan Begić kandidovan iz reda ostalih za ovu funkciju, s tim da je imao podršku samo tri od predviđenih 11 delegata. 

Druga važna tačka jeste donošenje rješenja o neizvršenju Djelomične odluke Ustavnog suda BiH od 16. jula 2021. godine, a koja se tiče obaveze Komisije za koncesije BiH.

Odgovarajući na zahtjev 24 zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, Ustavni sud BiH je utvrdio da postoji spor oko koncesije i nadležnosti između BiH i RS u slučaju HE na Drini, uz ostalo i HE Buk Bijela.

Na šest mjeseci ponovno je produžio rok ovoj komisiji da riješi spor o nadležnosti za izgradnju Hidroelektrana na gornjem toku Drine, no zbog nedostatka kvoruma komisija nije mogla zaključiti izvještaj.

Zbog narušenog zdravstvenog stanja, Mensur Šehagić jedan od članova Komisije za koncesije BiH nije mogao prisustvovati sjednicama. Ipak nije mogao biti zamijenjen jer Komisija za koncesije BiH godinama djeluje u krnjem sastavu. Konkurse koji su u međuvremenu raspisani, poništio je aktuelni ministar vanjske trgovine, Staša Košarac, jer nije bilo prijavljenih iz Brčko distrikta. Ipak, Košarcu nije smetalo da postojeća Komisija za koncesije koja treba donijeti rješenje o Buku Bijela također nema nijednog člana iz Brčko distrikta, odnosno, da je zbog krnjeg sastava svedena na šest članova iz RS i jednog iz Federacije.

Povezani članci