Politika

NOTORNE, OPASNE LAŽI I ISPIRANJE MOZGA: Profesor Preljević očitao lekciju Konakoviću nakon nastupa na Face TV

Na nevjerovatne tvrdnje lidera Naroda i pravde u programu Face televizije Elmedina Konakovića, budućeg šefa bh. dipolomacije reagirao je ugledni profesor sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu Vahidin Preljević.

-Predsjednik NiPa kaže mrtav-hladan na FACE TV: Džaferović i Komšić su potpisivanjem Programa reformi gdje piše da se "ne prejudicira članstvo" odustali od puta u NATO i on to, eto, više može popraviti. Istina je ova: NATO je aktivirao MAP u decembru 2018. Obaveza: slanje ANP.

Slika

 

 

Slika

BiH slanjem Programa reformi (faktički ANP) od 2019. počinje realizirati MAP i svake protekle godine sve je bliže NATOu. Ovaj status, tačno je, "ne prejudicira članstvo", ali to nema veze ni sa kakvim odustajanjem od NATO- puta zbog ustupka Dodiku, kao što tvrdi Konaković.

Slika

To ima veze sa samim NATO-m, koji, naime, zadržava pravo da ne primi BiH ako ne ispunjava obaveze iz MAPa. No, BiH ispunjava te obaveze i napreduje prema članstvu. Podsjetimo, Džaferović/Komšić su blokirali imenovanje Tegeltije za mandatara sve dok Dodik nije potpisao ANP/RP.

Slika

Istina je dakle da je tako BiH počela realizirati MAP, što je bio vrhunski i dalekosežni državnički potez, jedan od najboljih K./DŽ. u tom mandatu, a notorna je i opasna laž, zapravo ispiranje mozga tvrdnja da se tako "nepopravljivo" odustalo od puta u NATO. Suprotno od toga.

Slika

Razumijem želju za vlašću, političari joj prirodno streme, pa se političke protivnike za svašta optužuje. Ali sa ovakvim lažima koje se tiču najviših državnih interesa ne smije se igrati samo da bi se opravdalo fatalno nepominjanje NATOa u aktualnom koalicijskom sporazumu, poručio je Preljević.

Povezani članci