Politika

MEHMEDOVIĆ ZATRESAO DRŽAVU: SDA će se vratiti na gnjevu Bošnjaka, pravi se marketing za njenu reformu

Državni zastupnik i nekadašnji kandidat za predsjednika SDA Šemsudin Mehmedović vjeruje da će vlast Osmorke sa HDZ i SNSD trajati kraće od Alijanse za promjene. U formiranju nove vlasti vidi veliku šansu za SDA, a evo i kako. Njegov stav prenosimo u cijelosti.

SDA se u ovoj situaciji nije nalazila od  Izbora 2000. godine kad je formirana Alijansa za promjene. i Bijahu promjene, ali kakve!?Alijansa je bila SDP plus Vlada HZ HB koja je presvukla uniforme i Dodik koji piše Slobi da se skine s vrata Srba. Sad se čak nisu ni presvlačile uniforme.

 U simboličkom narativu situacija sada je kao da ste pohapsili sve generalne Armije BiH, a generalima HVO i Vojske RS dali pravo da uvedu vojnu upravu u cijeloj BiH i instaliraju  od svojih Komšića među Bošnjacima Civilnu zaštitu.  Mislim da se šalje snažna poruka Bošnjacima šta je i do koje mjere prihvatljivo, a od koje nije, i te se poruke moraju pažljivo iščitati. Sigurno je da su ovo diplomatske bitke koje je trebalo puno ranije i puno mudrije voditi, a ne da se desi da nakon godina Čovićevih blokada iste budu nagrađene umjesto da Čović bude  kažnjen. Ili da EU sa 600 miliona finansira Dodika nakon vanredne skupštine NSRS i separatističkih zaključaka. 

Mislim da smo imali loše lobiranje i u USA i u EU. Umjesto da je SDA kapitalizirala Čovićeve i Dodikove ogromne greške, Čović i Dodik su kapitalizirali dvosmislenu i neprincipijelnu politiku Bošnjaka. Dakle, radi se o poruci koja ima dva dijela: jedna je rukovodstvu, druga je članstvu SDA. Ostatak konstrukcije je prilično jasan: Amerika i Britanija su sve karte bacile na Kosovo, a u BiH se nastoji ugoditi Dodiku i Vučiću. Daje se iluzija da se Srbija pretvara u regionalnog lidera i zbog Kosova se Vučiću daju koncesije u BiH i Crnoj Gori, gura se besmislena verzija Berlinskog procesa u vidu Otvorenog Balkana kako bi se omogućilo da Vučić stvori privid ovladavanja svim Srbima u regionu. 

Nisam siguran je li ovo dugoročna ili privremena podjela karata, ali imajte na umu da ono što se iscrtava ovdje ima poruke u vidu isporučivanja modela za Ukrajinu i Rusiju. Šta je ključna poruka: Da je državotvornost BiH prepuštena u ruke dvije  agresorske politike iz devedestih i u ruke sljedbenika iste politike iz devedesetih. Bošnjaci su propustili priliku da se nametnu kao faktor kojem se ne može pregovarati. Ali definitivno, poruka je da su Bošnjaci pod kapom Zagreba i Zapada, a Dodik pod kapom Srbije i Rusije i da će se to tolerisati. 

Vidjeli smo kako je odjednom snažno stavljen katanac na usta: ako NATO-u ne smeta ruski plinovod ispod Drine, ako im ne smeta HE Buk Bijela na genocidu, i aerodrom koji će kontrolisati Rusi i Srbija 20 kilometara od Jadrana, onda su posrijedi  signali koji se šalju između Amerike i Rusije. U svakom slučaju, jasno je da nam se spočitava da smo otišli previše istočno i desno, dakle, sami smo dali argument. I manja je greška SDA u odnosu prema tome što su drugi pohrlili u zagrljaj antibosanskim politikama, zanemarujući i užasne posljedice Odluke Visokog predstavnika, a na koje sam svojevremeno upozoravao, i očekivao zajedno sa slobodnomislećim ljudima Bosne, da je potreban ujednačen pristup implementaciji ovakve nakaradne i asimetrične Odluke koja građane BiH postavlja u GETO!

Postavlja se opravdane pitanje: Zašto se SDA ne miri s tim da ide u opoziciju i hoće li se to u konačnici i desiti? Odgovor je jasan,  Mislim da se već pomirila. Alma Čolo je objavila jedan post o sastanku sa Schmidtom i potom se korigirala i rekla kako nisu to svi tako shvatili u delegacji SDA. Imali smo demonstraciju da „se ne smije progovoriti“, a kad se ne smije progovoriti onda se zna šta je sve u igri s obje strane. 

Opet se vraćam na iskustvo sa Alijansom i izborima iz 2000.: Tuđman i Šušak su umrli, Milošević je sklonjen, rahmetli Alija se povukao. Mislim da se i sad pravi slična konstrukcija, samo još niko jasno ne vidi obrise tih promjena u Zagrebu i Beogradu. Možda će one doći. Vlada Alijanse je trajala dvije godine. Mislim da ova konstrkcija Osmorka – HDZ - SNSD koja je napravljena sada neće izdržati ni toliko, jer sam siguran da će i u osmorkinim redovima proključati otpor intelektualnom i nedemokratskom nasilju koje provode i unutarnji i vanjski politički faktori. 

600 miliona eura za Dodika je spremno i Osmorka mu to neće sporiti kao ni projekte koji su proruski. Trojka sigurno ne radi bez koordinacije stranaca. Na SDA je očito izvršen jak pritisak da se ne miješaju, što je očito poticanje neke vrste unutrašnje reforme unutar SDA, a što očekuju svi oni koji su na ideji SDA, a ne na ostvarivanju ličnih ambicija i želja.. Ali je ovo i poruka Erdoganu iz Njemačke, Amerike i Britanije koja mu uslovljava utjecaj na Balkanu. Objavljeno je da je izvoz Turske na Balkan oko 19 milijardi dolara za 11 mjeseci ove godine, znači porastao je više od 19 %. Što svakako smeta nekim krugovima u EU.

Ali reći ću dvije ključne stvari po meni: ova rola SDP-a i malih i lijevih stranaka je posljednja koju igraju u ovom desetljeću. SDP će se nakon ove epizode raspasti iznutra ako koalicije ostanu kakve su sada sa Dodikom i Čovićem. SDP ima najveće glasačko tijelo među Bošnjacima i mislim da ovu kombinaciju gdje se klonovi Franje i Slobe ostavljaju na vlasti, a Aliji kida opet glava – Bošnjaci neće oprostiti. 

Ovo je, po meni, najveći marketing za SDA ikad u istoriji, ako se budu vukli mudri potezi. Čini se da je na djelu najveća pomoć i najefikasniji marketing ikad u njenoj istoriji za SDA kako bi se eleminisali neki njeni pogrešni potezi koji su dočekani s izrazitim antipatijama u javnosti. Da se razumijemo, bilo koja varijanta HDZ BiH i SNSD-u uvijek je nastavak i sljednik dogovora o podjeli BiH i Tuđmanove i Miloševićeve politike, jer se nikada nisu distancirali od istih. Sada imamo situaciju da se Putinovi saveznici na Balkanu nagrađuju a Bošnjake i Bosnu im se baca kao plijen pred noge da ih zgaze. 

Ovo obavezuje sve bosanske patriote na Otpor koji je nužan radi očuvanja biološkog bića Bosne. Ako pažljivo analizirate, sve što radi politički trokut Osmorka - HDZ - SNSD strahovito jača poziciju SDA. Oni instaliraju Rusiju na Balkanu u najogoljenijoj mogućoj varijanti i prave poredak u kojem se udovoljava i ugođuje željama Moskve, Zagreba i Beograda i non-papera koji su proizvođeni o podjeli BiH i Balkana na tri velike nacije.

Kada Čović kaže „Nećemo sa SDA“, onda je to izazivanje bijesa u bošnjačkoj i probosanskoj javnosti i doživljava se kao eliminicija jednog od tri faktora, postavljajući ključno pitanje: Kako to da se eliminiše samo SDA a ne i HDZ i SNSD, razbijači BiH u proteklih 30 godina i vjerni sljedbenici politika podjele BiH iz Karađordjeva.Kada Dodik odmah nakon izbora započne s uvjetovanjem formiranje državne vlasti i dan uoči dočeka Osmorke u Banja Luci /9.12./ uputi svoje uslove koji predstavljaju u stvari sve proruske i sve uslove Srpskog sveta, a Osmorka ponovi da neće sa SDA onda je opet u bošnjačkoj i probosanskoj javnosti opravdano pitanje: Kako to da je Dodik kao negator genocida i etničkog čišćenja, saveznik Putina i Vučiča, prihvatljiv Osmorki a nije SDA?!

I još jedna važna „kvaka 22“: Preočigledno je da se Osmorka tuče za vlast i da pritom želi sve ono što je radio Dodik i RS i Srbija i Hrvatska i HDZ BiH da pripiše samo SDA-u koja, ispada, nije znala sa Dodikom i Čovićem. Da li neko normalan može povjerovati u taj narativ!Ako dva ključna i nezamjenjiva aktera u vlasti u zadnjih 20 godina ponavljaju „Nećemo sa SDA“, onda razmislite dva puta prije nego što zaključite koga oni jačaju a koga slabe, namjerno ili nenamjerno.Ako Osmorka dobije amneziju o stavovima HDZ BiH i Čovića oko UZP i fotografiranja sa Kordićem, ulogom Zagreba, njegovanjem Herceg Bosne i Mate Bobana, polaganja vijenaca na godišnjice HZ HB ... i ako je HDZ BiH prihvatljiva a SDA nije, onda razmislite da li je to pozitivan ili negativan marketing za Osmorku u bošnjačkom & probosanskom korpusu.

Ako se 150 najava referenduma i otcjepljenja, bahatog vrijeđanja BiH Dodiku začas zaboravi i Dodik postane prihvatljiv i SDA ne prihvatljiva, onda razmislite da li je to pozitivan ili negativan marketing za SDA. Svakom je jasno da je to pozitivan marketing SDA. I da boljeg marketinga SDA nije mogla imati nego da Osmorka i HDZ i Dodik proglase SDA nepoželjnom. Zamislte da su je proglasili poželjnom?

Izmedju igre Čovića i Dodika, stoje stranci: pitanje je da li oni procesom sa Osmorkom spašavaju SDA od nekih strateških loših poteza i prave grandiozni politički marketing SDA-u ili zapravo prave prostor za veliku reformu SDA i odlazak kadrova koji su se previše primakli određenim ne zapadnim centrima moći, ili koji su poveli SDA u pogrešnom pravcu. Prisjetite se dešavanja u KS i dolaska osobe zadužene za korupciju. Sad se prisjetite slične situacije u kojoj dnevnik Face tv SDA-u poručuje  “Miran“, u smislu da dolaze i istražuju korupciju povezanu sa SDA. Pa razmislite da li je to pomoć, ili ne SDA-u: svako će postaviti pitanje: A korupcija Dodika ili Čovića, a Aluminijski kombinat, Rafinerija brod, autoceste,Alumina i svašta još nešto ....

 Naravno da će svako s imalo mozga postaviti pitanje: Zašto samo u Sarajevu i tamo gdje su Bošnjaci? Razmislite dvaput prije nego što zaključite. I na kraju ta slika „Pijanog broda“ i izvršilaca Orbanovog rješenja na pitanje „Šta sa državom sa dva miliona muslimana?“. Dok su ranije iz stranaka Osmorke često govorili i kritikovali sastančenju po kafanama, sada su završili ni manje ni više u destileriji na sastanku Osmorke i Dodika u Banja Luci. 

 Je li to malo poniživanje muslimana? Ili ponižavanje muslimana iz Osomorke koji su takvo što morali prihvatiti za cijenu vlasti?  Idemo dalje: Ako pristanete da Vas Dodik posjedne simbolično gdje je posljednji put bio Orban, onda imate odgovor na Orbanovo pitanje: Šta sa državom koja ima dva miliona muslimana?!  Naravno da će prosječan gražanin zaključiti: Pustite Dodika i Čovića da izaberu svoje poslušnike..

Zaključak: Neko opasno dobro i mudro kreira teren da se SDA snažno reformiše i krene drugačijim putem na krilima velikog gnjeva koji kod Bošnjaka i probosanskih građana izazivaju ovakvim postupcima trokut Čović-Osmorka-Dodik.  Ko stoji iza tog projekta uskoro će se vidjeti.Od ovakve varijante samo je gora da se ovaj trokut SNSD-HDZ-osmorka raspadne, pa da onda SDA mora spašavati državu, to bi SDA dokrajčilo.

Povezani članci