Politika

BEĆIROVIĆ NA MUKAMA: Dodik testira Osmorku, mijenja li se 2:1 u Predsjedništvu BiH

Prvi test za Osmorku (SDP, NIP, NS, NES, Za nove generacije, BHI-KF,PDA, SBiH) i eventualno njihovu buduću koaliciju sa HDZ BiH i SNSD imat će na sjednici Predsjedništva BiH, a koju će zakazati predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Prema saznanjima Patrije Cvijanović će, naime, već za prvu sjednicu staviti na dnevni red, prema željama Milorada Dodika, dva projekta od važnosti za Republiku Srpsku izgradnja HE Buk Bijela i izgradnja Aerodroma Trebinje. Njen kabinet užurbano radi na pripremi materijala za ovu sjednicu.

Podsjećam da je Cvijanović još u novembru nakon sastanaka s Dodikom i Vučićem izjavila da je od strateškog interesa potpuna realizacija projekata “Buk bijela” i aerodrom u Trebinju.
Inače, tada je to bila prva zvanična bilateralna posjeta Dodika i Cvijanovićeve nakon stupanja na dužnosti.

Tek nekoliko dana nakon Dodik će također iskreno ističe kako se blokade ne trebaju dešavati već da se moraju deblokirati procesi izgradnje HE Buk Bijela, aerodrom u Trebinju i gasovod prema Banja Luci te da tada neće biti blokada ni na drugim nivoima.

Poruka partnerima u Federaciji i više nego jasna. Sada je pitanje kako će se Denis Bećirović ponašati na sjednicama kada ove tačke dođu na dnevni red, i da li će sa Željkom Komšićem 'srušiti' te tačke ili će s koalicijskim partnerom 'relaksirati odnose'.

Bećirović već duže govori o nužnoj potrebi za relaksiranjem odnosa, ali još nikada nismo dobili odgovor šta ta relaksacija uključuje. Čak i Cvijanović takve poruke slala, ali baš u okviru priče o HE Buk Bijela i aerodromu Trebinje.

“Željela bih da mogu da doprinesem da odnosi budu bolji”, rekla je Cvijanović.

Kako smo iz dosadašnjeg iskustva naučili 'relaksacija odnosa' nastupa isključivo kada se udovoljava uslovima iz RS-a ili, pak, onih koji dolaze iz HDZ-a.

Upravo će ova dva projekta odrediti dalje političke odnose koalicije koja se najavljuje. Teško je vjerovati da će Dodik skrštenih ruku ući u Vijeće ministara BiH prije nego na test stavi samog Bećirovića, koji je i izabran uz podršku tada 11 stranaka, a danas Osmorke.

I dok najavljuje da je 'vrijeme da se uzdignemo iznad svađa i ljutnji', te da treba da se okrenemo najboljoj mogućoj ekonomskoj i drugim vidovima saradnje sa susjedima, teško iskušenje čeka Bećirovića.

U konačnici jesmo dobili 2:1 u Predsjedništvu BiH, a vrijeme će pokazati je li to ipak 2:1 u korist ili na štetu države BiH.

A, projekti HE Buk Bijela i aerodrom Trebinje su upravo to – štetni za BiH, makar dok se ne riješi pitanje državne imovine kao goruće teme za sve buduće projekte.

IZVOR NAP.BA

Povezani članci