Politika

OPASNE NAMJERE PREMA BIH: Njemački zastupnici predlažu "treći entitet"

Njemački radikalni desničari spremili Rezoluciju o Balkanu. Njom se predlaže hrvatski entitet u BiH, zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. 

Malo je vjerovatno da će Njemačka koja je već usvojila Rezoluciju o BiH imati na dnevnom redu prijedlog AFD-a. Isti vjerovatno nije ni namjenjen da bi bio usvojen, ali to ne znači kako ga treba u potpunosti zanemariti, jer je to izraz evropske desnice koja je sve snažnija u Evropi. 

Poslanička grupa AfD ukazuje da politika prinudne centralizacije BiH, provođenje bošnjačkih interesa i ignorisanje prava Hrvata i Srba pojačava secesijske tendencije i samo vodi ka daljoj nestabilnosti.

- Umjesto toga, federalnu strukturu BiH, koja je kodifikovana i usidrena u Ustavu BiH Dejtonskim sporazumom iz 1995. godine, treba ojačati tako što će Hrvati formirati nezavisan entitet poput Republike Srpske za Srbe, što je hrvatska strana odavno zahtijevala. Nasilna bošnjačko-hrvatska zajednica u Federaciji BiH biće raspuštena.

Nasilno ujedinjenje znači da Bošnjaci, koji čine relativnu većinu u BiH, odlučuju o hrvatskim predstavnicima u Predsjedništvu BiH. To nije demokratski i vodi ka rastućim tenzijama između etničkih grupa. Osim toga, antisuverena pozicija visokog predstavnika UN za BiH treba da bude ukinuta. Venecijanska komisija Savjeta Evrope saopštila je da su njena ovlaštenja "suštinski nespojiva sa demokratskim karakterom države i suverenitetom BiH" - ističe se u prijedlogu rezolucije i podsjeća da od 2021. godine visoki predstavnik više nema nikakav legitimitet od Vijeća sigurnosti UN-a.

AFD nema snagu ozubiljnije gurati svoj prijedlog, ali on je svakako upozorenje da ne miruju ni snage iz BiH koje lobiraju po svijetu za podjelu države. Ne treba zaboraviti susret predsjednika SNSD-a Milorada Dodika sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom ili austrijskim desničarima.

Ako ćemo pošteno Rezolucija AFD-a je upozorenje i politikama u BiH. Ne tako davno predstavnici vlasti u USK su imali zvanične sastanke za AFD-ovim zastupnicima iz Berlina. Čini se ipak da u Njemačkoj ipak nisu svi prijatelji BiH kako je tvrdio NES-ov premijer USK Mustafa Ružnić.

U prijedlogu rezolucije se ističe da je multikulturalni eksperiment EU propao i na Kosovu.

- Nakon rata NATO saveza protiv Savezne Republike Јugoslavije /1999./, koji je bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, mnoge zapadne države su priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. U međuvremenu, Kosovom vlada nacionalistička partija Samoopredjeljenje pod premijerom /samoproglašenog Kosova Aljbinom/ Kurtijem, koja u svom programu predviđa stvaranje Velike Albanije povezivanjem Kosova sa Albanijom - pojašnjava se u prijedlogu rezolucije.

Da bi se uspostavio mir na Kosovu, smatraju poslanici AfD u Bundestagu, moraju se kratkoročno ojačati prava srpske manjine i prenijeti izvršna ovlašćenja na asocijaciju srpskih zajednica na sjeveru Kosova naseljenog Srbima.

 

Povezani članci