Nauka

BOSANAC ODUŠEVIO NAUČNI SVIJET: Veliko priznanje za otkrića na Marsu, ispituje i unutrašnjost zemlje

Osnivač BH Futures Foundation Edhem Čustović nastavlja sa promocijom uspješnih Bosanaca i Hercegovaca. Ovaj put nas je obavijestio da je Bosanac nagrađen zbog otkrića marsovskog jezgra.

Naš Vedran Lekić  je dobitnik velike i prestižne naučne nagrade - Newcomb Clevland Award za otkrića. Newcomb Cleveland nagrada Američkog udruženja za unapređenje nauke (AAAS) se svake godine dodjeljuje autorima izvanrednih naučnih radova objavljenih u sekcijama Research Articles ili Reports.

Nagrada je osnovana davne 1923 godine i pored prestiža, dobitinik/ci dobijaju 25,000 američkih dolara.

- Prof. Lekić je zajedno sa kolegama prvi napravio nevjerovatno otkriće. On je rođeni Sarajlija koji je pohađao najbolje univerzitete poput MIT, Harvard i Berkeley. Trenutno radi kao profesor na univerzitetu Maryland, napisao je Čustović.

Nakon zemljotresa u Turskoj i Siriji dr Lekić je govorio za BUKU i pojasnio čime se bavi.

- Na Zemlji, ja i moji studenti i kolege mapiramo gdje se okeanske ploče nalaze u Zemljinom plaštu, gdje je raspoređen vruć materijal povezan sa vulkanima, a također smo otkrili neke još neobjašnjene strukture, uključujući par džinovskih regiona u blizini osnove plašta ispod Tihog okeana i Afrike. U ovim regionima blizu jezgra naše planete, seizmički talasi putuju sporo, a stijene koji ih čine su neobično vruće. Neki naučnici spekulišu da su ovi regioni ostatak objekta koji se zove Thea, a misli se da je pogodio Zemlju prije 4 milijarde godina. Materijal koji je izbačen u orbitu tokom ovog udara je stvorio mjesec. Na Marsu smo uspjeli odrediti debljinu kore te planete – nešto što je Andrija Mohorovičić uradio na Zemlji početkom dvadesetog vijeka – veličinu jezgra, pa čak i odrediti njegovu gustoću i brzinu kojom talasi putuju kroz jezgro. Ovim otkrićima unapređujemo naše razumijevanje kako planeta Zemlja funkcioniše kao sistem, a i kako su druge planete postale kakve jesu, istakao je Lekić.

Povezani članci