Politika

MINISTAR OTKRIO DETALJE: Privredi 20 % skuplja struja, za građane moguć model iz RS-a

Šta znači odluka Vlade FBiH o ugroženosti opskrbe električnom energijom? Da li slijede redukcije električne energije? Hoće li građani dobiti uvećane račune za struju i koliko bi poskupljenje moglo biti? Za Dan uživo N1 televizije odgovarao federalni ministar energije Vedran Lakić.

Vlada Federacije BiH trebala bi da na narednoj sjednici razmatra odluku o korekciji cijena električne energije za privredne subjekte u FBiH u 2024. godini.

U skladu sa zakonom mi imamo pravo da donesemo ovu odluku koja govori o ugroženosti sanbdijevanja električnom energijom za naredni period. Kao dva osnovna uslova smoodredili smo ekstremni porast cijena i nedovoljnu ponudu električne energije na tržištu. Ako govorimo o nedovoljnoj ponudi električne energije na tržitšu, 99,5 posto električne energije nude EPBiH i EPHZHB za tržište FBiH.

Vratimo li se malo unazad i pogledamo li poslovanje ovih elektroprivreda za prošlu godinu, HZHB je imala minus od 80 miliona KM, a EPBiH za ovu godinu projicira gubitak od 90 miliona KM.

Da li će biti poskupljenja za građane

Znači li to da loše poslovanje elektroprivreda dolazi sada na naplatu i to preko leđa privrede ili građana?

Ne bih se složio s vama, naglasio bih činjenicu da u posljednje dvije godine je cijena električne energije ograničavana do 20 posto. Ove uslove smo imali do nekoliko godina unazad. I 2022. i 2023. smo imali situaciju da je cijena uvećavana za 20 posto, ali smo je ograničili da ne bude tržišna. A EU i sve ono što BiH treba da učini jeste da se okrene tržištu.

Povećanje ide za 20 posto privrednicima?

Mi takvu odluku još nismo donijeli, ali planiramo da je donesemo. Ukoliko pustimo da se cijena određuje tržišno, kao što zakoni određuju i EU nalaže, imat ćemo povećanje za iduću godinu od 78 posto u odnosu na trenutu cijenu električne energije. Mi mislimo da to naša privreda ne bi mogla izdržati i ugrozili bi poslovanje većine njih. Smatramo se odgovornim da to na neki način ograničnimo i planirano povećanje je do 20 posto.

Privreda se već buni i kažu da im je i to puno?

Slažem se, ali opsežnim analizima koje ćemo predočiti javnosti i saopštiti, nalazi se šta je to što smo zatekli od prethodnih uprava u elektorprivredama i do čega može dovesti ako ne povedemo računa. Vrlo su loša stanja u elektroprivredama.

Jel i ovo samo prvi val poskupljenja i hoće li se proširiti na domaćinstva?

Naš je plan da pokušamo sve da ovo povećanje od 20 posto za privredu bude i jedino u 2024. godini. Ono što je realno mi ćemo do krajnjih granica ići da ne bude poskupljenja za građane u 2024. godini.

Ali ću morati napomenuti da su opsežne analize pokazale da mi ne štedimo električnu energiju, smatramo da je imamo u neograničenim količinama. Mislim da bismo u narednom periodu trebali na neki način saopštiti svima nama koji toršimo električnu energij uda nije neograničena i da je moramo koristiti na skromniji način.

Jesu li moguće redukcije električne energije?

Nastojat ćemo da uopšte ne bude redukcija električne energije, ali nastojat ćemo da određenim mehanizmima sve one građane i domaćinstva koji to koriste na jedan realan način uopšte ne povećavamo cijenu. Postoje, koliko vidimo po evidencijama elektroprivreda, domaćinstva koja kroiste u veoma velikim količinama, što smatramo da bi se moglo smanjiti.

Razmatra li se uvođenje blok tarifa da oni koji manje troše struju i manje plaćaju?

Ako budemo predlagali nešto slično tome biće mnogo kvalitetnije nego je to ponudila Republika Srpska.

Možemo reći da je opskrba električnom energijom u FBiH ugrožena i ukoliko se nešto hitno ne promijeni mogli bi doći do ozbiljnih problema?

Moramo shvatiti da elektroprivede ne posluju dobro. Dosta godina je prošlo, a o njima se nije dovoljno dobro brinulo.

Ova odluka FBiH se odnosni na teritoriju FBiH?

Tako je.

70 posto električne energije FBiH dobija od uglja, a u ovom trenutku je smanjenjo rudarenje uglja. Kako prevazići taj problem?

Proizvodnja uglja nije ni blizu nivoa na kojem treba da bude. Osjećaju se mali pomaci u prehtodnih nekoliko mjeseci. Stanje u rudnicima je vrlo loše. Nivo proizvodnje spao na nizak nivo, ali ćemo se potruditi da ga podignemo i da imamo dovoljne količine uglja za naše dvije elektrane.

Primjer rudnika Kreka koji je u prošlom mjesecu povećao proizvodnju za 20 posto jednostavnom promjenom menadžmenta, ali je u ovom mjesecu imao određene probleme koje ćemo morati sanirati. RMU Banovići nekoliko zadnjih godina nije vodio računa o otkrivci – vrsta rada koja je pretpostavka da bi se kopao ugalj da bi uopšte došli do uglja. Sada se radi na tome.

Rudnici su bili zapušteni morat ćemo voditi računa o radnicima u rudnicima. Problem Zenice se rješava sada, treba se smanjiti broj uposlenika. Predstoji nam velika borba kada je energetski sektor FBiH u pitanju. Nismo sjvjesni da možemo biti uskraćeni za električnu energiju, a BiH od svih zemalja u regiji proizvodi najviše električne nergije.

Kako smo onda došli u situaciju po ugroženosti opskrbom?

Trebamo reći istinu šta se zateklo i šta je perspektiva.

Šta “moraju” reći građanima

Je li neko krade struju?

Nije se dovoljno pažnje posvećivalo osnovnom poslovanju. Rad u rudnicima nije bio na nivou, proizvodnja nije bila dovoljno dobra. Kupovina i prodaja električne energije nije bila na dobrom nivou. U pojedinim periodima prošle godine električna energija se kupovala po 1000 eura po megavatsatu, a da je mi sada našim privrednicima želimo dati između 70 i 85 eura dovoljno govori. Moramo reći građanima ukoliko ne proizvedemo električnu energiju s cijenom koja je relativno niska moraćemo kupovati na drugim tržištima po mnoogo većim cijenama.

Da li možete obećati da neće biti povećanja cijene struje za građanstvo u 2024. godini?

Ja se iskreno nadam, to je namjera Vlade FBiH da građanstvo nema povećanje cijene električne energije u 2024. godini. Pokušat ćemo s ovim mjerama da prebrodimo ovu godinu i pokušamo vratiti elektorenergetske sisteme na dobar put.

Povezani članci