Kultura

U NJIMA ŽIVI JUGOSLAVIJA: Simića obradovao Štukan i suze jedne Sarajke

Srbijanski pisac i sociolog Stefan Simić počeo je od sinoć "Prkositi besmislu" u Sarajevu. Danas i sutra Sarajke i Sarajlije imaju se priliku uživati u njegovom ispovijest kabareu na Dobrinji u Lounge RibicE. Sinoć je bilo emotivno, a posebno je bio interesantan susret Simića sa Feđom Štukanom.

- Bio mi je večeras na nastupu u Sarajevu Feđa Štukan. Jeste mu zabranjen ulazak u Srbiju, ali ne i na mom nastupu. Za nas, i u nama i dalje živi Jugoslavija. Zbog zabrane prekinuo je mnoge započete projekte u Srbiji, ali to je tako kada Vulini i Vučići određuju ko je podoban. Moje pitanje za sve, kada ćemo mi gospodi već jednom da kažemo da nisu podobn i da ih pošaljemo u političku prošlost, Vreme je, istakao je Simić.

Kao i uvijek njegovi nastupi su puni emocija. Šta se može očekivati još na njegovim nastupima opisao je suzama jedne djevojke koja je prošli put zaplakala na njegovom nastupu u Sarajevu.

- Zaplakala je dok sam pričao o ljubavi, potrebi za zajedništvom. O “onoj” Jugoslaviji, o Bošku i Admiri, o jednom Sarajevu, o jednom narodu, o jednoj duši, o mom shvatanju sveta, ljubavi, sreće…Plakala je i plakala...Reka suza je poteklo, prisećajući se detinjstva, rane mladostiI kako je sve to posle nestalo. Rat, podele i još mnogo štaŠto je ostalo zauvek zbrisano i izbrisano, što je sve zatvaralo, ma koliko da je otvorena. Rekla mi je kako se zove i zamolila me da joj se potpišem ne samo u knjizi, već i na ruci, flomasterom, crvenim. Da je dugo podseća na to veče kada je napokon pustila suzu. Razmišljam večeras o njoj, o trenucima dok je plakala i smejala se…Dok joj je u glavi odzvanjalo – samo da rata ne bude i još mnogo toga što je obeležilo njenu mladost. Ako me je neko uverio, svih ovih godina da radim pravu stvar, uverila me ona, istakao je Simić.

Večeras u 19 sati je njegov prvi nastup u Lounge Ribice na bazenu u Dobrinji.

Povezani članci