Kultura

ITALIJANSKA STRAST ZA OSMJEH NA BALKANU: Enricov cabrio oldtimer opet putuje, Sarajevo čeka Ferrarijev bolid Formule1

Nepopravljivi optimista, čovjek koji voli da se smije, ali i da ljudima oko sebe izmami osmjeh je opet u akciji. Italijan sa dugim stažom u BiH Enrico Sforza i ove godine će usrećiti učesnike međunarodnog oldtajmer cabrio skupa, ali i popraviti raspoloženje svima koji sretnu razdraganu kolonu koja će ovog puta putovati od Sarajeva, preko Podgorice do Budve i Tivta. Avantura počinje u petak 24.06.2022. Očekuje se oko sedamdesetak učesnika koji će voziti porche, ferari, mercedese, ali i bube i golfove.

Njegov ćeif je da ljudima pokaže kako može drugačije, pa je i ovaj treći po redu cabrio skup ne samo mjesto susreta, uživanja i druženja, to je projekat darivanja u kojem su jednostavno na dobitku svi. Učesnicima je sve besplatno, čak i gorivo, a sponzorima puna duša jer znaju da će njihovi darovi ozariti lica i ispuniti srca svakome ko bude sa šarolikom družinom iz automobila koji dolaze sa raznih strana svijeta. Kao i uvijek pokloni u hrani i piću namjenjeni su štičenicima Doma za nezbrinutu djecu.

Zato je potpuno opravdano da organizator kao kotizaciju za učešće traži puno osmijeha koje je šarmantni, uporni i pedantni Sforza svrstao u različite kategorije. Tako će morati biti energičnog, zasitog, osvježavajučeg, mirnog, ali i pijanog osmijeha. Cabrio skup ne može proći ni bez sunčanog i sjanog, ali i osmjeha sa stilom.

Tradicionalno sve počinje ispred hotela Holiday in u Sarajevo i vožnjom do Baščaršije gdje će uz razgledanje znamenitosti i šepurenje sa svojim motornim ljubimcima među kojima ne može biti mlađeg od 1992 godine učesnici uživati u poslasticama Badem butika. Uz tradicionalno mahalanje uz bosansku kafu domačini će pripremiti i svoje čuvene poslastice. Nakon toga slijedi hrana za motorne ljubimce i točenje goriva na EOIL pump koja je uvijek spremna pružiti ruku prijateljstva i darovati osmjeh gostima sa svih strana svijeta.

Do Podgorice ide se putem preko Foče i Gacka na kojem su planirana kratka zaustavljanja da se kolona okrijepi, a za to se pobrinula benzinska pumpa Manom iz Gacka. Svu neophodnu podršku veseloj koloni pružit će i granične policije BiH i Crne Gore. Za kvalitetnu zdravicu i hranu preko granice pobrinuće se na plantaži Vranac koja praktično svima nudi zaštitnički osmjeh.

Turističke zajednice Podgorice i Budve potrudile su se upotpuniti crnogorsko gostoprimstvo i osigurale hotelski smještaj, ishranu, ali i zabavu tokom defilea i prezentacije oldtajmera u gradskim središtima. Hotel Podgorica pokazao je posebnu brigu za goste koji donose radost u njihov grad. Ljunazno i profesionalno osoblje garancija je za ugodan boravak, dobu zabavu i gostoprimstvo koje će se dugo pamtiti. Mirni osmjeh iz podgorice zamjeniće mornarski iz Budve koji nudi obilazak Svetog Stefana, ali i uživanje u morskim delicijama. Svoj put cabrio skup će završiti u Tivtu gdje će bogati osmjeh vjerujemo ipak otjerati gorku i tužnu suzu jer druženju nekad mora doći kraj.

Enrico ponavlja svoj moto da sa cabriom možeš osjetiti vjetar kako ti mazi lice i kako ti sunce grije srce. Radostan je što su opet mnogi prepoznali vrijednost i značaj jedne ovakve manifestacije koja osim dobre zabave i osmjeha predstavlja i značajnu turističku atrakciju kojom se promoviraju gradovi, njihove ljepote i znamenitosti.

Iako to pokušava sakriti ipak kod Enrica se osmijeh malo uozbilji kada pričamo o Sarajevu. Žao mu je jer nije ostvario plan da u ovaj grad dovede, pardon helikopterom spusti najbrži cabrio kojeg ni vjetar stići ne može, a to je Ferarijev bolid formule 1. U Maranellu je ta ideja ozbiljno razmatrana, al su uši u Sarajevu ostale gluhe i nije se shvatilo šta bi značilo da po prvi put u istoriji formula stigne u ovaj grad.

Nepopravljivi optimista Enrico vjeruje da osmjeh pomjera brda, ako nije ove, kaže uspjeće neke naredne godine. Sarajevo ipak o turizmu još mora da uči od svojih susjeda.

Povezani članci