Kultura

SLAVNI OLIMPIJCI ODUŠEVLJENI SARAJEVOM: Predivna uspomena, osjetili toplinu ljudi

U povodu obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevo je doputovao  slavni britanski klizački par Jayne Torvill i Christopher Dean, koji su svojom sjajnom izvedbom Bolera na ledu bili prve zvijezde Sarajevske olimpijade.

Tip povodom u  Gradskoj vijećnici upriličena je pres-konferencija na kojoj su  se medijima u ime domaćina obratili gradonačelnica Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, te ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reill, Jayne Torvill i Christopher Dean. 

Gradonačelnica Karić naglasila je da su na današnji dan, 14. februara '84., ispisane jedne od najljepših olimpijskih priča u Sarajevu.

- Zadovoljstvo je bilo ugostiti Jayne i Chrisa, u gradu njihovog životnog i sportskog trijumfa. Sve Sarajke i Sarajlije, Evropa i čitav svijet uživali su u najboljoj izvedbi Zimskih olimpijskih igara.  Danas oživljavamo samo najljepše emocije i zaista smo počašćeni što su naši Torvill i Dean u Sarajevu, u svom Sarajevu, u svom gradu - kazala je Karić. 

Predsjedavajući Gradskog vijeća i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 40. godišnjice ZOI Jasmin Ademović kazao je da ponosan zbog  dolaska para  Torvill -  Dean,  te izrazio zahvalnost Britanskoj ambasadi, koja je  učinila sve  da oni danas budu u Sarajevu.

Pozvao je sve građane da večeras u 19.00 sati dođu u Skenderiju kako bi pratili takmičenje u umjetničkom klizanju, a nakon toga manifestaciju u kojoj će učestvovati Torvell i Dean.

Ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly izrazio je zadovoljstvo prisustvom obilježavanju godišnjice.

-  Ovo nije samo slavlje prošlosti, gledamo i budućnost također. Ova godišnjica može biti znak da se još više ulaže u sport, zimski turizam i prelijepe planine Bosne i Hercegovine. Jako je malo gradova u svijetu koji mogu dati ono što daje ovaj grad - kazao je Reilly. 

Slavni klizači prisjetili su se ZOI-a uz posebne emocije prema Sarajevu i svim njegovim građanima, uvjereni da će na istom mjestu slaviti i naredne jubileje najbolje organiziranih Zimskih olimpijskih igara.

Chirstopher Dean i Jane Torvill izjavili su da se Sarajevu osjećaju  kao u svom drugom domu.

- Ovo je bila predivna uspomena, osjetili smo toplinu ljudi i lijepu atmosferu i sada nakon 40 godina osjećamo se isto. Voljeli bismo da se vratimo i na 50. godišnjicu. Mnogo puta smo kasnije širom svijeta izvodili taj nastup, ali svi se uvijek prisjećaju nastupa u Sarajevu -  kazao je Dean.

Povezani članci