Kultura

BRUKA U SARAJEVU: Odbijen prijedlog Bogića Bogićevića, vlast ne voli kritike

Gradsko vijeće Grada Sarajeva priprema se za dodjelu "Šestoaprilske nagrade" u 2024. godini, koja tradicionalno važi za najviše društveno priznanje za značajna ostvarenja i rezultate u nekoliko oblasti. 

Kako se navodi u Javnom pozivu o uslovima i načinu predlaganja kandidata za Šestoaprilsku nagradu, nagrađuju se najuspješniji pojedinci iz kategorija nauke i obrazovanja, privrede, kulture i umjetnosti, sporta, zdravstva i socijalne zaštite, te drugih oblasti rada i stvaralaštva.

Jedan od glavnih kandidata za ovu nagradu (bio) je Sarajlija Tomislav Cvitanušić - ironman, triatlonac i alpinista koji se u prošloj godini popeo na vrh svijeta, na 8.848 metara visoki vrh Mount Everesta.

Tomislav Cvitanušić je bio prijedlog Bogića Bogićevića, koji ga je smatrao najadekvatnijim za to priznanje. Međutim, Cvitanušić nije dobio 'zeleno svjetlo' odbora Gradske Uprave, pa je izvjesno da će najvrednija nagrada Grada Sarajeva za 2024. godinu ipak pripasti nekome drugom.

Nezvanično, Cvitanušiću je 'presudilo' kritikovanje javnog dočeka Nove 2023. godine i ozvučenja na nastupu Dubioze kolektiv, na koje se žalila i ogromna većina posjetilaca novogodišnjeg koncerta.

"Zanimljivo je da svi koji upute dobronamjernu kritiku ili su 'hrabri' da se usude reći da je razglas koji je plaćen, ili će biti plaćen, javnim novcem bio katastrofa, budu odmah politički etiketirani", započeo je tada Cvitanušić, nakon čega je nastavio:

"Kakve razglas ima veze sa politikom, ili čuješ ili ne čuješ, to je jednostavno. A ako ćemo i politički o razglasu, koliko vidim postoji konsenzus i lijevo i desno, a i u centru, da je razglas bio loš, tako da bih toplo preporučio da organizatori poslušaju i uvaže realne i dobronamjerne kritike svojih sugrađana svih političkih uvjerenja i opredjeljenja, da se oglase u vezi katastrofalnog razglasa, a ne da se ljute i još kao da budu uvrijeđeni. Građani plaćaju organizaciju i imaju puno pravo da argumentovano kritikuju ukoliko nešto ne valja".

Cvitanušić se tada, u podužem obraćanju javnosti, požalio i da je napustio koncert nakon deset minuta, a potom se još jednom oglasio rekavši da je, zbog javno iznesenih stavova, dobio mnoštvo uvredljivih poruka.

 

Povezani članci