Kultura

NEKA BUDE SVJETLO: Sjaj urbane svakodnevice Sarajeva

Veljača prolazi brzinom svjetlosti, a vremenske prilike najavljuju dolazak proljeća- idealno je vrijeme za posjetu Festivalu svjetla u Sarajevu.

Piše: Nikki M. (Ljudski.ba)

Ako ste imalo kao ja, onda vam je zasigurno dosadilo konstantno druženje u istim lokalima, nedostatak umjetničkog sadržaja i promjenjivo vrijeme koje je unazad minimalno 5 godina postalo uobičajeno za veljaču u Sarajevu.

Sigurno ste poželjeli razbiti monotoniju svoje urbane svakodnevnice. Na vašu sreću, nudim rješenje. Iako je Festival svjetla u našem gradu otvoren 25.11.2023. godine u botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja, on i dalje traje, i da, i dalje je itekako zanimljiv posjetiteljima.

Konačno sam pronašla vrijeme i dobila priliku da posjetim svjetleće instalacije i na četrdesetak minuta zaboravim da sam u Sarajevu. Zahvaljujući svojoj mašti i divnim umjetničkim instalacijama uspjela sam, bar na kratko, posjetiti Zemlju čuda o kojoj je Alisa govorila.

viber image 2024 02 27 21 25 27 399

Na ulazu u ovu, kako sam ju ja nazvala: „Šumu svjetla“ dočekala me mistična, tiha, glazba koja je omogućila da u potpunosti doživim ovaj festival.

Na svakom ćošku botaničkog vrta, poput krijesnica su svjetlucale lampice, u obliku gljiva, bubamara i leptirova, a između njih su se nalazile divovske svjetleće ptice, pčele, pauci, kornjače, žabe i druge fascinantne životinje.

viber image 2024 02 27 21 26 11 072

Osim životinjskog svijeta, u putu sam srela i neka mitska bića, poput vila i neke legendarne predmete, poput izgubljenog blaga. Uživala sam gledajući kako dio moga grada blista i dobiva novu dimenziju. Nisam bila jedina. Na mom izletu u „Šumu svjetla“ srela sam mnoge sugrađane različitih životnih dobi, bake i djedove s unučićima, roditelje sa djecom i obiteljskim prijateljima, ali i mnoge mlade ljude i mlade parove, koji su odlučili pobjeći iz svakodnevnice.

viber image 2024 02 27 21 26 16 128

Festival svjetla je definitivno mjesto za druženje, ali, kako sam primijetila, i fotografiranje s najmilijima. Ljudi su se zaista veselili i uživali, pogotovo oni najmlađi. Lijepo je vidjeti da je umjetnost ono što usrećuje i zbližava ljude. I tako, nakon nekih četrdeset minuta šetnje po osvijetljenom labirintu, došlo je vrijeme da se iz Zemlje čuda vratim u svakodnevnicu.

viber image 2024 02 27 21 27 10 871

Prijala mi je posjeta Festivalu svjetla. Umjetnost instalacija mi je definitivno pružila priliku da pobjegnem od rutine i odmorim misli, ali i da dobijem inspiraciju za dalji rad, koji mi s proljećem kuca na vrata. Ako ne znate kako iskoristiti svoje vrijeme na neki nov način, toplo preporučujem posjetu Zemlji čuda, samo požurite, ona je tu samo još kratko, točnije, do 01.03.

Povezani članci