Kultura

LEGENDA NE UMIRE: Milan Mladenović počasni građanin Sarajeva

Jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća, Milan Mladenović, legendarni lider grupe EKV, posthumno je Počasni građanin Sarajeva, objavila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

"Ovo vrijedno gradsko priznanje posvećeno je hrabrosti i odvažnosti čovjeka koji je, kada su svi šutjeli, podigao glas i pružio iskrenu podršku Sarajevu", dodala je Karić.

„Milan Mladenović je arhetipska pojava na rock sceni Jugoslavije. Njegovo djelovanje u velikoj je mjeri obilježeno i borbom protiv narastajućeg primitivizma krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Borio se za mladost koja je zenit doživjela pred početak mračnih ratnih godina“, stoji u prijedlogu koji je Gradskom vijeću uputio Toni Vukadin.

Kada su svi niijemo šutjeli, Milan je na dodjeli nagrada za grupu godine rekao: „Nama je vrlo olakšano da osvojimo ovu nagradu, zbog toga što su mnogi naši drugovi morali napustiti ovu zemlju , a neki od njh ovog trenutka možda i nisu živi-u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Rijeci“, navedeno je u prijedlogu odluke.

Također se navodi da "Tri ulice u tri glavna grada zemalja bivše Jugoslavije ( Podgorici, Beogradu i Zagrebu) nose ime kultnog muzičara i pjesnika Milana Mladenovića. Jedino u Sarajevu-gradu u kojem je proveo jedan dio djetinjstva nije na adekvatan način uvaženo sve što je Milan uradio na promociji muzike ali i kulture općenito".

 

Povezani članci