Kultura

ČUDESNI PRIZORI SA ZAPADA BiH: Narodne nošnje na ulicama, počeli dani kosidbe

Izložbom narodnih nošnji bosanskohercegovačkih regija i susjednih država jučer je otvoren Međunarodni festival "Dani kosidbe na Kupresu".

Izložbu su zajednički organizirali Hrvatski dom Kupres i HDK "Napredak" Vitez.

Kako je za Fenu kazala vršiteljica dužnosti ravnatelja Hrvatskog doma Kupres Marina Lozančić, izložba je stalna postavka etno galerije HKD Napredak iz Viteza, a u Kupresu će biti otvorena naredna dva tjedna.

"Izložba prikazuje mini lutke odjevene u narodne nošnje, a cilj joj je prenošenje tradicije i kulture", ustvrdila je Lozančić.

O izložbi su govorili gosti iz Viteza, književnik i predsjednik Nadzornog odbora Napretka iz Viteza, Anto Zirdum i predsjednica Napretka Gordana Mišković.

"Članovi Napretka su nosili različite nošnje, iz različitih krajeva, kako bi i na takav način prikazali tradicijske nošnje. (…) Ovo im je bila druga revija narodnih nošnji, nakon što su prvu prikazali lani u studenome kada su i prvi put izložili mini nošnje na lutkama", istaknula je Lozančić.

Inače, izložba je početak kulturnih događanja u Kupresu povodom Dana kosidbe, koje tradicionalno  organizira Općina Kupres te Hrvatski doma Kupres.

Program manifestacije narednih dana :

U srijedu, 28. lipnja, u 10 sati održat će se mala etno radionica za djecu pod nazivom "Kupreška kućica" na kojoj će djeca imati priliku doznati kako su izgledale kuće davno prije u Kupresu, a za izradu će se koristiti reciklirani materijali kako bi se potakla ekološka osviještenost djece i mladih.

Projekcija filma redatelja Branka Ištvančića "Od zrna do slike" zakazana je za 30. lipnja u 19 sati. Film govori o bačkim Hrvaticama, naivnim umjetnicama u tehnici slame, koje su svoj idealni medij pronašle u slami iz koje su stvarale slike, skulpture i različite predmete te o svezi njihove svakodnevnice i umjetničkog izražaja. U širem smislu film govori o zajednici koja je jedna od zadnjih osebujnih oaza naivne umjetnosti panonske ravnice, o kulturi i izričaju hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini.

U subotu, 1. srpnja, u 12 sati bit će otvoren "Sajam rukotvorina" na kome će obrtnici i rukotvorci prikazati svoje proizvode. Istoga dana u 19.30 na programu je Etno festival 'Moj Ivane' - Kupres 2023,. koji je osmišljen s ciljem njegovanja, reproduciranja i suvremene interpretacije tradicijske glazbe kao neizostavnog dijela kulturnog identiteta zajednice.

Posljednji dan manifestacije, nedjelja, 2. srpnja, rezerviran je za višestoljetnu tradicijsku manifestaciju "Viteško natjecanje kosaca", međunarodne galopske konjičke utrke te natjecanje u tradicijskim sportovima

Povezani članci