Kultura

ENKLAVE WADEA GODDARDA: Mostarci se kroz potresne fotografije vratili u doba opsade

U sklopu manifestacije “Mostarsko ljeto“ u Muzeju Hercegovine večeras je upriličena izložba “Enklave“, autora Wadea Goddarda. Riječ je o fotografijama koje su nastale na istočnoj obali Mostara u periodu od maja 1993. do marta 1994. godine. Izloženo je ukupno 40 fotografja, dok je njih 60 isprintano u velikom katalogu.

“Izložba je na temu 'Enklava'. Riječ je o 1993. godini u Mostaru. Na fotografijama je socijalni aspekt, život starih ljudi koji u prekidu granatiranja izlaze napolje.

 

Tu su škole u skloništima. Porušeni grad koji je doživio urbicid. Improvizacija kuhanja, famozni odlazak po vodu, vraćanje... Oznaka 'Pazi snajper'. Sociološki pristup stanovništvu okruženom u enklavi“, rekao je okupljenima autor izložbe Goddard.

Rat u Mostaru bio je surov, posebno u periodu u kojem su nastale danas izložene fotografije. Simbolično, izložba je postavljena nekoliko dana prije 30. godišnjice deblokade Mostara.

U okviru ovogodišnje manifestacije “Mostarsko ljeto 2023“ bit će održano više od 30 različitih kulturnih sadržaja, a organizatori su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru.

Foto: AA

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Povezani članci