Sport

VICO I PLAĆENICI DOTAKNULI DNO: Kako su nam besramni lakrdijaši ogadili nogomet

Nakon sramotne odluke da nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine odigra utakmicu protiv Rusije, pa nakon pritiska javnosti i cijelog civiliziranog nogometnog svijeta i da otkaže istu, uslijedili su brojni novi skandali pod patronatom Nogometnog saveza BiH, o čemu je Ljudski.ba već pisao.

Naime, iako se predsjednik NSBiH Vico Zeljković, inače sestrić predsjednika RS-a Milorada Dodika, na sva zvona hvalio kako je zaslužan za veliki posao rekonstrukcije katastrofalnih travnjaka u BiH, koji su odavno jedan od glavnih krivaca za loš nogomet koji gledamo u Premijer ligi BiH, uslijedili su brojni problemi.

Domaće utakmice na gostujućim terenima već duže vrijeme zbog kašnjenja u obnovi travnjaka, koje je, uzgred, odavno platila UEFA, igraju Zrinjski, Sarajevo i banjalučki Borac čiji je Zeljković bio predsjednik, a donedavno se s istim problemima suočavao i mostarski Velež.

No, nije ovdje riječ samo o financijskim gubicima nabrojanih klubova, ogorčeni su i navijači, zbog kojih se uostalom i igra nogomet.

Nevjerojatno zvuči podatak da se najveći bh. derbi između Željezničara i Sarajeva odigrao 75 kilometara od glavnog grada BiH i to na terenu trening kampa - bez gledatelja.

“Ja cijenim Fudbalski savez BiH i mi to moramo poštovati. Ipak, jeste bilo čudno, posebno bez publike. Šta je tu je, tako je kako je“, kazao je trener Željezničara Edis Mulalić nakon utakmice.

Trener Sarajeva, također je prokomentarao odluku Saveza da se najveći bh. derbi igra u Trening centru NSBiH i to bez prisustva navijača.

“Ovo je katastrofa. Ovo je za mene besmisleno da se derbi igra van Sarajeva i bez navijača. Isto kao da smo igrali pripremnu utakmicu u Antaliji. Sasvim besmisleno. Preko noći dođe naredba da se igra utakmica bez publike. Mi ne znamo gdje ćemo igrati narednu utakmicu, gostujemo svaki susret“, rekao je Mirza Varešanović nakon derbija.

U narednu subotu i nedjelju odigrat će se 22. kolo Premijer lige BiH, a derbi će odigrati Sarajevo i Velež. Sarajevo i Velež igraju u Kaknju, gdje je klub s Koševa nominalni domaćin.

Nije poznato kada će biti okončani radovi na travnjacima u Mostaru i Sarajevu, ali zato iz Saveza stižu nove „optimistične“ najave. Naime, Zeljković je nedavno izjavio kako će se zalagati da se u bh. nogomet što prije uvede VAR sistem te kako će kod UEFA-e lobirati za to. Ostaje samo pitanje tko će se i koliko „ugraditi“ i kakvi će „stručnjaci“ vršiti radove za skupe projekte koje najavljuju iz Saveza koji će ostati upamćen kao skupina ljudi koji su obesmislili i ogadili nogomet svim poklonicima najvažnije sporedne stvari na svijetu...

Povezani članci