Sport

OSTAVKE - SVI: Zeljković i Hadžibegić ostat će upamćeni po najvećoj blamaži bh. nogometa

U okviru četvrtog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstva 2024. godine reprezentacija BiH večeras je na zeničkom "Bilinom polju" doživjela težak poraz od selekcije Luksemburga rezultatom 0:2.

Fudbaleri Luksemburga bolje su otvorili meč i iskoristili početničku grešku bh. odbrane i golom Borgesa Sancheza došli u vodstvo već u četvrtoj minuti utakmice.

Izabranici bh. selektora Faruka Hadžibegića propustili su priliku za izjednačenje preko Kenana Kodre koji je pogodio stativu sa svega nekoliko metara udaljenosti.

I početak drugog poluvremena označila je nova početnička greška bh. odbrane, ali ovog puta udarac Sancheza brani Ibrahim Šehić.

Kapiten Edin Džeko je u 55. minuti iznudio jedanaesterac, ali "zmajevi" ni s penala nisu mogli do gola, jer je Amir Hadžiahmetović pucao visoko iznad prečke.

Da košmar na "Bilinom polju" bude gori, u 74. minuti uslijedila je još jedna velika greška na sredini terena, nakon koje je ponajbolji igrač na terenu Danel Sinani iz velike daljine pogodio prazan gol za 2:0 pored Šehića koji je u tom trenutku bio daleko izvan šesnaesterca.

Reprezentacija BiH ovim porazom znatno je otežala svoj put ka željenom prvom plasmanu na smotru najboljih evropskih selekcija.

U preostala dva večerašnja meča u grupi "J" Portugal je slavio minimalnu pobjedu rezultatom 1:0 na Islandu, a Slovačka je istim rezultatom savladala Lihtenštajn.

Nakon četiri odigrane utakmice, Portugal ima maksimalnih 12 bodova, a Slovačka deset. Luksemburg je trećeplasirani sa sedam bodova. Slijede BiH i Island s po tri boda, a Lihtenštajn na dnu tabele još uvijek nema bodova.

Nakon utakmice ni selektor Hadžibegić a ni predsjednik NSBiH Vico Zemljković nisu podnijeli ostavke, a trebali su. I Zeljkovi ć i Hadžibegić ostat će upamćeni kao ljudi za čijeg je mandata reprezentacija BiH doživjela najveću blamažu u povijesti. A, navijači su rekli svoje skandiranjem "Vico, odlazi" i "Faruk, odlazi"!

Povezani članci