Sport

NAJVEĆA POBJEDA KOŠARKAŠKIH ZMAJEVA: U grotlu Skenderije pala je Francuska - jedna od najboljih reprezentacija svijeta

Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili su Francusku nakon produžetaka rezultatom 96:90.

Reprezentacija BiH vodila je drugoj utakmicu drugog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Francuza sa čak 16 poena razlike, ali je na odmor otišla je sa zaostatkom 38:46.

Prva period igre završen je rezultatom 28:14 za BiH.

Nastavili su Francuzi “topiti” prednost BiH i novom serijom 15:0 došli do 33:33.

Minutu prije kraja poluvremena Francuska dolazi do vodstva 38:40. Mnogo izgubljenih lopti dovelo je do toga, da su se Francuzi “odlijepili” na +8 poslije 20 minuta igre u dvorani Mirza Delibašić.

Francuska dobro otvara treću dionic i serijom 4:0 odlazi na +12.

BiH ponovo vodi na isteku 6 minuta treće četvrtine koševima Kamenjaša (53:51).

Nestvarna serija 20:0 za BiH u trežoj četvrtini.

Na kraju treće dionice rezultat je 59:51

BiH imala je posljednji napad zadnjih 24 sekunde posjed lopte i vodstvo 76:74. Francuzi na 14,5 sekundi prave fazl i Aleksandar Lazić odlazi na liniju slobodnih bacanja.

Evan Fournier krade loptu i zakucava za 76:76 i produžetke.

Potom su uslijedile neke nevjerovatne sudijske odluke. Svirali su sve u korist protivnika koji se na minut do kraja vraća u meč, te zakucavanjem Fourniera na četiri sekunde prije kraja dolazi do izjednačenja 76:76. Roberson nije uspio da pogodi šut za pobjedu i otišlo se u produžetak.

Nije selekcija BiH poklekla u dodatnih pet minuta. Nastavili su sa odličnom igrom, ali Francuska je na 30 sekundi do kraja ponovo uspjela nekako da se vrati i poenima Goberta da dođe do 83:83.

Na tri sekunde prije kraja greška Goberta. Napravio je prekršaj u napadu, ali bilo je premalo vremena da se nešto napravi u napadu i meč je otišao i u drugi produžetak u kojem zbog pet ličnih nismo mogli računati na Jusufa Nurkića.

Roberson je preuzeo dosta toga na sebe. BiH je igrala fenomenalno, posebno Kamenjaš u defanzivi, a zatim Lazić trojkom završava posao i lomi meč.

Jusuf Nurkić je s 21 poenom predvodio bh. tim u ovom meču, Roberson je imao 18, a Musa 17. Kod Francuza Evan Fournier je ubacio 24 koša.

Treba reći kako je ovo najveća pobjeda košarkaških Zmajeva ikada, jer su gosti nastupili u najjačem sastavu sa najskupljim zvijezdama NBA lige, jedino je nedostajao Nicola Batum, član Charoltte Hornetsa.

Povezani članci