Sport

VELIKA POBJEDA ZMAJEVA: Bosna i Hercegovina slavila protiv Mađarske na Eurobasketu

U utakmici prvog kola grupne faze Eurobasketa Bosna i Hercegovina slavila je protiv Mađarske rezultataom 95:85.

Zmajevi su u meč ušli dosta nervozno, vjerovatno pod pritiskom prve utakmice Eurobasketa, dok su Mađari utakmicu počekli sa nešto više samopouzdanja.

Mađarska je vodila većim dijelom prve četvrtine i koristila nešto mekšu odbranu Zmajeva, te su nakon prvih 10 minuta Mađari imali prednost od 23:17.

Mađari su solidno otvorili i drugu četvrtinu, ali su naši košarkaši lagano topili prednost protivnikazahvaljujući prvenstveno mnogo boljoj odbrani nego u prvoj dionici utakmice. U više navrata imala je Bosna i Hercegovina priliku da se u potpunosti izjednači sa Mađarima, ali izjednačenje je došlo tek 3 minuta prije kraja poluvremena, kada je Halilović pogodio za 36:36.

Ipak, u samom finišu su se Mađari bolje snašli i na odmor otišli sa pola koša prednosti. Bilo je 46:45.

U drugo poluvrijeme naša reprezentacija ušla je mnogo bolje, pa smo na samom startu imali i prednost, iako su Mađari dobrom igrom u napadu držali rezultatsku neizvjesnost.

Osjetniju prednost stekli smo na 3:11 do kraja treće dionice, kada smo imali plus od devet poena. Bilo je 68:59. Na samom kraju treće dionice naša odbrana je djelovala impozantno, a naši najbolji igrači u tom periodu bili su Halilović, Musa i Nurkić.

Igra Mađara se do kraja treće četvrtine u potpunosti raspala, te smo na kraju treće četvrtine imali prednost od deset poena, 73:63.

U posljednjoj dionici Mađarska je za samo dva minuta upolovila prednost Bosne i Hercegovine, ali naši reprezentativci nisu gubili glavu i tri i pol minute pred kraj meča Zmajevi su imali 12 poena prednosti, bilo je 90:78.

Najbolji pojedinci u reprezentaciji BiH bili su Musa, sa 19 poena, 5 skokova i 6 asiatencija, Nurkić sa 19 poena i 3 skoka, te Miralem Halilović sa 16 poena i 9 skokova.

Povezani članci