Sport

ŠVEDSKI NOVINAR STIGAO U BiH: Zeljković šarlatan u misiji potkopavanja i sabotaže

Erik Niva, švedski novinar trenutno boravi u Bosni i Hercegovini, a pisao je o fudbalu u našoj zemlji.

“Ovako je to u bosanskom fudbalu. Ovdje ima talenta i posvećenosti, tradicije i historije, ali ovdje je još uvijek očajnički teško vidjeti budućnost. Bosanskom fudbalu ne ide dobro, a vrlo je jasno da je vezan za stanje nacije. Prošlo je skoro 30 godina od kako su Carl Bildt i ostali napravili Dejtonski sporazum koji je na jedan način drži Bosnu na okupu, ali koji je na mnoge druge načine podijelio državu.

Danas se ne čini da se zemlja liječi, već da stare rane rizikuju da se ponovo pokidaju. Moć se vrti između različitih etničkih grupa, a ono što im se čini svima zajedničko je da traže sebe i mogućnosti da pljačkaju, a ne najbolje od cijele nacije. Fudbalski savez trenutno vodi bosansko-srpski šarlatan Vico Zeljković, koji to, izgleda, smatra svojom misijom potkopavanja i sabotaže”, rekao je Niva.

“Večeras smo u glavnom gradu gledali susret FK Sarajeva protiv Zvijezde 09 iz malog grada Ugljevika. Nije to neka atraktivna ekipa, da bi se napunio stadion, pa umjesto toga, večernji zrak leži mračan i prazan iznad moćnog stadiona Koševo. Ovdje je održana inauguracija Olimpijskih igara 1984. godine, ali sada su grobna mjesta u ratu zamijenila klizave parkove koji su nekada bili.

Stojimo u blizini sjeverne tribine – nazvanom po navijaču koji je ubijen, Vedranu Puljiću, i divimo se kako Horde Zla uprkos svemu uspijevaju stvoriti energiju među 35.000 praznih stolica. Na sjeveru su momci, čak i tinejdžeri. Mnogi tinejdžeri, mnogi čak i mlađi. Jedan jedanaestogodišnjak pokušao je ući u teren, stražari ga nose smijući se nazad na tribinu, a on ne prestaje da navija. Ako postoji budućnost za bosanski fudbal, ona dolazi sa tribine, ako postoji budućnost za bosansku naciju, dolazi iz mladosti.”

Video možete pogledati OVDJE.

Povezani članci