Sport

SAVEZ, NAPOLJE; VICO, PE***U: Najveća blamaža u povijesti bh. nogometa

Nogometna selekcija Bosne i Hercegovine protiv Portugala, u susretu 8. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, pred oko 15.000 gledalaca na zeničkom Stadionu “Bilino polje” poražena je rezultatom 0:5.

Portugalci su poveli već u četvrtoj minuti kada je sudija Halil Umut Meler dosudio penal nakon što je lopta pogodila u rruku jednog bh. Igrača, a siguran sa 11 metara bio je Cristiano Ronaldo.

Odličnu priliku za goste propustio je u 18. minuti Bruno Fernandes, koji je sa oko 10-ak metara po sredini gola šutirao pored desne stative gola Ibrahima Šehića.

Ronaldo je 21. minuti postigao i drugi gol, koji je provjeravan u WAR sobi zbog mogućeg ofsajda, ali je gol priznat pa su gosti poveli s 2:0. Duga lopta sa sredine trena za Fernandesa, koji je u 24. minuti izbjegao ofsajd zamku te silovito šutirao sa oko 13 meatra, rezultirala je novim golom u mreži Šehića za vodstvo gostiju od 3:0. Gosti su aplauz na otvorenoj sceni izmamili u 31. minuti, kada je sa ivice 16-erca loptu u mrežu za 4:0 zakucao Joao Cancelo.

U 39. minuti jedan je navijač uskočio u teren te pokušao udariti Ronalda, ali je brzo intervenisalo obezbjeđenje te ga izvelo sa stadiona.

U 42. minuti prvobitno je bio poništen gol Joaoa Felixa, jer je Otavio, koji ga je uposlio, naizgled bio u ofsajdu prilikom prijema lopte. Sudije u VAR sobi ponovo su provjeravali ispravnost ove odluke, koja je preinačena pa je gostima upisan i peti gol za vodstvo 5:0.

S tim se rezultatom otišlo i na odmor, mada je Felix u sudijskom dodatku imao odličnu šansu da postigne i šesti gol za goste.

Tim je rezultatom i završena utakmica u kojoj reprezentacija BiH nije imala nijedan udarac prema golu gostiju.

Ovo je najteži poraz BiH reprezentacije ikada u nekoj kvalifikacijskoj utakmici. Podsjetimo, BiH je u prijateljskom meču poražena istim rezultatom od Argentine.

Utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između Bosne i Hercegovine počela je skandiranjem usmjerenim čelnicima NS BiH, prije svega predsjedniku Vici Zeljkoviću.

Na Bilinom polju je cijelo drugo poluvrijeme odjekivalo "Savez, napolje" i "Vico, pederu"!

Povezani članci