Sport

KOŠARKAŠKA BAJKA JE ZAVRŠENA: Litvanija prejaka za BiH, Zmajevi su ipak vratili nadu da idu bolja vremena

BiH nije uspjela. Litvanija je još jednom bila kobna na velikim takmičenjima za našu reprezentaciju i zatvorila joj put u drugu fazu EP-a. Raspoloženiji u šutu, jači pod košem Litvanci su opravdali ulogu favorita.Rezultat je bio 87-70.

Odlučujući susret za plasman u drugui fazu takmičenja na EP očekivano donio je veliku borbu Zmajeva sa Litvancima. Bolje su počeli protivnici kojima je sa svoje četri trojke Grigonis donio početnu predsnost.U jednom momentu Litvanija je došla do plus osam. U finišu BiH se uspjela vratiti. Pri rezultatu 28-25 za Litvaniju BiH je imala zadnji napad a Nurkić je tricom poravnao na 28-28.

Drugu četvrtinu BiH otvara košem Kamenjaša.Pet minuta igralo se koš za koš da bi Litvanija na polovini četvrtine otišla na plus šest. Time autom selektor Bečiragić je pokušao smiriti Zmajeve. Lošu šutersku seriju BiH je prekinuo trojkom Musa, ali problem našeg tima je bila igra pod košem gdje su Litvanci dominirali. Zahvaljujući tome 2 minute prije poluvremena su došli do najveće prednosti plus 12. Bilo je 51-39. Do kraja Litvanci prave još dva razlike i imaju velikih 56-42 na poluvremenu.

Nastavak je donio loš početak. Bez skoka u napadu i lošom realizacijom šuta ostali smo tri minita bez poena. Litvanija je podigla prednost na plus 20. BiH se pokušala vratiti presingom u posljednjih pet minuta ove četvrtine. Vratili smo se na minus deset ali su lične greške bile prepreka za još snažniju odbranu. U zadnji period Litvanija ulazi za 75-59.

U zadnjoj četvrtini Litvanci su rutinski završili posao i osigurali sebi takmičenje u drugoj fazi EP. Od BiH se objektivno više očekivalo, ali čini se da je presudna bila kratka klupa naše reprezentacije što se odrazilo na snagu našeg tima i njegovo samopuzdanje. Ipak ljubitelji košarke mogu biti zadovoljni, jer ova generacija je pokazala da može igrati s najboljima.

Povezani članci