Politika

ZLOUPOTREBA NESREĆE: Političari požare koriste da razbuktaju nove mržnje u BiH

Predstavnici RS-a u državnim institucijama ovih dana su pokazali da su građani i njihova imovina za njih samo taoci destruktivne politike kojom BiH žele prikazati nefunkcionalnom državom.Bez ikakve želje da pomognu u gašenju požara oko Gacka svojim su izjavama samo raspirivali nove mržnje.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nije ni pokušala zatražiti podršku helikoptera OS BiH na d kojima ima komandnu odgovornost. Umjesto toga tražila je odobrenje za prelet helikoptera iz Srbije.

- - OS BiH raspolažu sa dvije posade i dva helikoptera sa vitlima i protivpožarnim vedrima, kapaciteta od 1.000 litara, te su potpuno spremni za zadatke gašenja požara - naveli su u saopštenju Ministarstva odbrane u Vijeću ministara BiH.

Iz RS-a su optuživali i ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića da s Helezom opstruira dolazak pomoći iz Srbije, a ovaj se pravdao nadležnostima i procedurama. Nije jasno zašto oni koji se kunu u državu BiH nisu zatražili intervenciju helikoptera OS BiH i tako Cvijanovićevu stavili pred zid da pokaže pravo lice, kao što je Dodik svojevremno učinio ne dozvoljavajući da OS BiH gase požar kod Jablanice.

Ovako dat je prostor predstavnicima RS-a da neutemeljeno šire optužbe na račun politike iz Sarajeva.

Radovan Kovačević zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke Komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH, istakao je da se stvari moraju nazvati pravim imenom.

- Moramo stvari da nazovemo pravim imenovom, nije ovdje problem helikopter koji bi gasio požar, ovdje je problem što je iz Srbije i očigledno je daje Zukana Heleza i Dinu Konakovića sporno sve što dolazi iz Srbije i sve što ima srpsko ime. Dakle helikopter iz Srbije je potreban i ne treba tražiti bilo kakve razloge da se to onemogući - poručio je Kovačević.

Naravno ni on nije spomenuo helikoptere OS BiH. Umjesto toga igralo se na kartu da onaj srbijanski može transportovati više vode. Ono što brine kada su u pitanju sve politike u BiH je da niko, ama bapš niko nije pokazao spremnost da se bori da država BiH nabavi kanadere i helikoptere koji će biti u službi njenih građana.

Povezani članci